начало » Новини
03.07.2017
Община Враца отчита успешно второ издание на Национален фолклорен събор „Леденика“

Община Враца отчита успешно второ издание на Национален фолклорен събор „Леденика“

Община Враца отчита успешна организация и провеждане на второто издание на Национален фолклорен събор „Леденика“. Тази година Община Враца пое цялостната организация на събитието. В нея се включиха експерти от администрацията, от Регионален исторически музей, Регионалните експертно - консултантски и информационни центрове „Читалища”, Общинските предприятия „Спорт и туризъм“, „Паркинги и гаражи“ , „БКС“, „Социални дейности“, „Тролейбусен транспорт“, както и над 100 доброволци от Младежки дом, Младежки център, неправителствени организации, клубове и др.

„Страхотен дух и атмосфера! Прекрасна организация! Несравнимо е усещането да си част от този невероятен празник, стоплящ душата и сърцето. България е жива и всеки един от нас го доказа с присъствието си!“ - Боряна Петкова, гр. Козлодуй. „Имаше всичко – атмосфера, прекрасна организация! Беше невероятно събитие!“ - Иван Омайски, село Друган. Това са само част от десетките положителни и позитивни коментари, свързани с проведеното второ издание на Национален фолклорен събор „Леденика“, което се превърна в събитието на годината не само в Северозападна България, но и в цялата страна.

Данните на фирмите превозвачи, ангажирани с обществения транспорт на събитието, информация на полицията и броят на преминалите автомобили на обособените паркоместа, показват, че през двата дни, Съборът е посетен от над 13 000 гости.

17 автобуси и микробуси превозваха гостите на Събора, от Автогара - Враца до местността „Леденика“, като курсовете извършени през двата дни са над 40. За посетителите с личен автомобил бяха осигурени обособени паркинги с над 600 паркоместа. Двете атракционни влакчета, които бяха ангажирани с превозването на вътрешните линии, предизвикаха най-голям интерес.

Изключително силно представяне на Събора показаха самодейните състави от десетки населени места от страната. Над 1 200 бяха участниците от 70 групи и състави от цялата страна. В първия ден участие взеха 50 състава за изворен, автентичен и обработен фолклор. Най-голям интерес предизвика пресъздаването на обичая „Сурвакарска сватба“, изпълнен от Сурвакарска група от село Друган, община Радомир.  В късния следобед гостите на Събора станаха свидетели на майсторското надиграване на над 200 танцьора от 4 състави. Впечатляващ бе и мистичния нестинарски танц на Иван Георгиев - 5-то поколение нестирани от село Българи. Празничната програма продължи късно през нощта с изпълнението на „Огражденската четворка“.

Над 1 200 са гостите, които седнаха на застланите месали на втория ден и участваха в пресъздаването на Северняшката сватба. Над 2 000 са глинените съдове, които бяха поставени за всеки гост от ритуала, осигурени бяха плата с мезета и курбан чорба. Цялата продукция поставена по месалите бе изцяло направена във Враца.

Важен гост на Северняшката сватба бе акад. Антон Дончев, който след събора изказа истинското си задоволство и радост от видяното. Атестат за високото признание на Събора бе и посещението на министъра на туризма Николина Ангелкова. Специално за Врачанския Балкан пристигна и синът на известния холивудски актьор Никълъс Кейдж – Уестън Кейдж, който бе с приятели от Америка.

Националният фолклорен събор „Леденика“ предизвика голяма реакция и в социалните мрежи. Минимум 300 000 са потребителите, проследили събитието в страницата на Събора и над 200 000 в официалната страница на Община Враца в социалната мрежа. Хиляди са и хората споделили различните публикации, свързани със събитието.

През двата дни на Събора са преминали гости от градовете: Варна, Сандански, Бургас, Перник, Петрич, Радомир, Добрич, Русе, Велико Търново, Ловеч, Благоевград, София, Монтана, Видин, Лом, Плевен, Силистра и мн.  други.

По време на Събора туристическият бранш във Враца отбелязва двойно покачване на гостите. Местата за настаняване в общината са  31 и капацитетът, с който разполагат, е 737 легла. Хотелиерите и ресторантьорите отчитат, двойно повече посетители.

Два пъти повече са приходите от посещения в пещерата „Леденика“. През двата дни - 24 и 25 юни, са отчетени 6 000 лв., като обикновено през почивните дни сумата не надхвърля 3 000 лв. Броят на посетителите в природната забележителност е близо 1 800 човека.

Национален фолклорен събор „Леденика“ бе отразен, както в регионалните новини, така и в новините на националните медии.

След края на второто издание на Събора, Община Враца отчита, че реализираните приходи от спонсори, реклама и наеми от търговци са над 20 000 лв. и надхвърлят заложените и направените разходи по тазгодишното събитие.