начало » Новини
03.07.2017
Общинският кризисен щаб следи непрекъснато ситуацията в Община Враца

Във връзка с постъпила от Национален институт по метеорология и хидрология информация за очаквани значителни валежи на територията на община Враца на 03.07.2017 г., бе свикан Кризисният щаб на Общината. По време на проведеното заседание са набелязани и предприети мерки за отстраняване на възникнали проблеми, вследствие на падналия дъжд, гръмотевични бури и градушки. Уведомени са кметовете на всички населени места на територията на Община Враца за готовност да реагират при възникнали кризисни ситуации, като своевременно информират и съответните органи за предприемане на спешни мерки за отстраняване на възникнали проблеми. Осъществена е връзка с ръководството на „БКС Враца“ и с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за организиране на техника за почистване и предприемане на своевременни действия при необходимост.

По данни на Метеорологичната станция към Национален институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен, падналото количество валежи през последното денонощие на територията на Община Враца е 72 литра на кв.  м. Вследствие на гръмотевичната буря в селата Вировско, Власатица, Върбица, Горно Пещене, Косталево, Лиляче, Лютаджик, Мало Пещене, Вировско, Мраморен и Тишевица е имало прекъсване на ел. захранването, което към момента е възстановено.

В селата Бели извор, Върбица, Косталево, Горно Пещене, Лиляче, Лютаджик, Паволче, Тишевица и Чирен е паднала градушка, но там няма нанесени сериозни щети. Природното бедствие е нанесло и унищожило над 30 % насажденията в селата Мало Пещене, Баница и Оходен.

Интензивните валежи са причина в село Чирен да се наводни приземен етаж в една къща, както и да се запуши отводнителен канал, вследствие на паднали бетонови късове. Силната буря е съборила дърво на пътя между селата Челопек и Люти брод, и пътната отсечка е била затворена. Към 10:00 ч., дървото е премахнато и движението е възстановено.

Общинският кризисен щаб ще продължи да следи ситуацията в населените места и ще реагира своевременно.