- КОРОНАВИРУС (COVID-19)
- ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА
- Публични регистри
- Звено "Инспекторат"
- Достъп до информация
- Община Враца
- Икономика
- Образование
- Здравеопазване
- Екология
- Социални дейности
- Младежки дейности
- Туризъм
- Култура
- Спорт
- Търгове и конкурси
- Регулационен план
- Устройство на територията
- Кариери
- Общинска собственост
- Етажна собственост
- Интегриран проект за водния цикъл на град Враца II-ра фаза
- Интегриран проект за водния цикъл на град Враца
- Пещера "Леденика"
- Пазарни консултации
- Защита на личните данни
- --------------------------
- РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2016/1191 на ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ и на СЪВЕТА от 06.07.2016 г.
Новини
„Надявам се всеки един от вас да оцени мястото, на което се намира, това, което ще види и изпита през следващите няколко дни. В рамките на фестивала ще се докоснете до бита на хората, които са населявали тези места преди толкова много хилядолетия. Ще имате възможността да опитате храните, които са приготвяли, да участвате в откритите работилници, в ролевите игри и да присъствате на нещо уникално.“. С тези думи кметът Калин Каменов откри четвъртото издание на Фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка“, който се провежда в местността „Валога“, край село Оходен от 20 до 23 юли. Форумът е създаден по идея на Сдружение ТЕМП-АРТ и се реализира от Община Враца, Младежки дом – Враца, Регионален Исторически Музей и в партньорство с Търговско промишлена палата – Враца. Директорите на Младежки дом Георги Врабчев и на Регионален исторически музей Георги Ганецовски благодариха на Каменов за изключителната финансова и логистична подкрепа, която Община Враца осъществява при провеждането на културната проява. Преди официалното откриване бе представен древен ритуал, изпълнен от Театрална група ТЕМП-Враца и под съпровода на виртуозните изпълнения на групата за медитативно пеене IMPROVVISO - София.
За първи път тази година на фестивала бе представена възстановка на неолитна кухня. Всеки желаещ можеше да опита ястие от козе месо с лимец, черна и жълта ряпа, синап, билки и овкусено с каменна сол. Дегустацията на античното ястие също бе обвързана с идеята на форума и древните порядки и се сервираше в чинии от трици, които, след като бъдат използвани можеха да се консумират. Кулинарното предизвикателство бе приготвено лично от Ангел Ангелов, копривщенецът, основател на Национална академия „Кулинарен историк“.
Над 200 участници от Враца, София, Перник, Оряхово и Козлодуй се включиха тази година на фестивала. В кръглите маси и дискусии взеха представители от България, Сърбия и Румъния.
Всяка вечер под надслов „Нощ край Скът“ на откритите сцени ще се представят творчески формации от селата Малорад, Буковец, Търнава, Оходен, Челопек, Голямо Пещене, Три Кладенци, Сухаче, Борован, Горна Кремена, Хърлец и други населени места.