начало » Новини
26.07.2017
Община Враца отбеляза 155 години от рождението на бележития врачанин Васил Кънчов

Община Враца отбеляза 155 години от рождението на бележития врачанин Васил Кънчов

  По повод 155 години от рождението на Васил Кънчов, пред паметника на видния врачанин бяха поднесени венци и цветя. „Днес е празник за Враца, защото на този ден е роден един от най-будните и светли личности на града - Васил Кънчов. Човек, който винаги е носил Враца в сърцето си и се е гордял, че е врачанин.“, каза кметът Калин Каменов и благодари на всички присъстващи.  „Бих пожелал на всички врачани да пазим града си такъв, за какъвто са се борили най-светлите личности, какъвто е и Васил Кънчов. Да го пазим с поведението си, с държанието си в обществото и с лептата си, която даваме всеки ден за нашия град, за да уважим делото на тези преди нас, които са създавали.“, добави още в приветствието си Каменов.
  Слово за живота и делото на Васил Кънчов произнесе общественикът Илиян Нисторов. На честването присъстваха зам. областният управител Мирослав Комитски, зам.-кметът Петя Долапчиева, учители и ученици от СУ „Васил Кънчов“, граждани.

  Паметникът на бележития врачанин е издигнат през 2012 г. по инициатива на СУ „Васил Кънчов“ и е дело на скулптора Цено Ценов.