начало » Новини
27.07.2017
Най-старата и единствена подземна църква във Враца отново отвори врати

Най-старата и единствена подземна църква във Враца отново отвори врати

   С водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий и в присъствието на кмета Калин Каменов, общински съветници и жители на Враца бе открита обновената най-стара и единствена вкопана църква в града. Базиликата е изградена през 16 век и е сред малкото съхранени подземни храмове в страната. Идеята за нейното възстановяване е на врачанина Христо Илиев. С благословията на Митрополит Григорий и подкрепата на Община Враца, той заедно с доброволци няколко месеца почистват от камъни светата обител, който няколко десетилетия бе затворен, облагородяват пространството и успяват да обновят вековния храм.
  „На днешния празник, във Враца се случва историческо събитие, свързано с възстановяването на най-старата църква в нашия град. Днес, ние съхраняваме не само историята, но и православието. Сигурен съм, че този уникален старинен храм ще бъде посещаван от много жители и гости на града под Околчица. Тук е мястото, на което да благодаря на Врачанска света митрополия, Христо Илиев и на всички спомоществователи за това, че с общи усилия успяхме да възстановим тази православна обител. Честит празник!“- каза при откриването кметът Калин Каменов.
  Врачанският митрополит Григорий припомни, че на днешния ден, се празнува паметта на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, и паметта на Св. великомъченик Пантелеймон. „В този празничен ден обновяваме и този старинен и древен храм, за да могат хората, които искат и имат желание да се докоснат до историята на град Враца. Достатъчно е само да кажем, че в него е служил Св. Софроний Врачански, който е нашият роден светия. Трябва да пазим и помним нашата история, ако искаме да просъществуваме като народ. Нека да е честит обновения храм“, каза Митрополит Григорий и благодари на всички, потрудили се за възстановяването на историческия храм.
  Инициаторът за обновяването на базиликата Христо Илиев разказа историята на църквата и призова да се съхранява миналото, защото само по този начин се гради бъдеще.

  Древната църква носи името „Св. Николай“ и се намира в двора на катедралния храм носещ името на същия светец. Построена е през 16 век от болярина Георги, по молба на неговата дъщеря, която се омъжва за богат търговец в Цариград. За да й бъде простено, че приема друга вяра, тя отправя молба за построяването на православен храм. Базиликата е вкопана под земята на 6 метра, дълга е 7 метра и е широка 3,80 метра.
  Една от първите икони, която бе поставена във вкопаната църква е на Св. Георги и бе подарена от кмета Калин Каменов.