начало » Новини
28.07.2017
Враца – водещ град в Северозападния регион в Националната програма за енергийна ефективност

Враца – водещ град в Северозападния регион в Националната програма за енергийна ефективност

  Враца е от градовете в България и единствения в Северозападен регион с най-качествените и красиво изпълнени проекти по социалната програма на правителството за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Градът се оказва и единствения в региона, който е обособил колоритни цветови ансамбли в различните квартали и части на града.
  Обновените жилищни блокове вече са факт и имат нова, модерна визия и облагородени междублокови пространства. В голяма част от обектите строително-монтажните дейности вече са приключени, а в тези, които са напълно готови строителните фирми, реализирали ремонтните дейности , са направили реверанс към собствениците,  чрез допълнителни подобрения.
  Блокът на улица „Братя Миладинови” №10, е първата жилищна сграда във Враца, на която е изписано стихотворение на емблематичния за града поет и революционер Христо Ботев. Освен патриотичното послание към поколенията, изпълнителят на проекта, врачанската фирма „ОПАЛ 94“ АД е извършил точно и според изискванията на програмата ремонтните дейности.
  „Много сме доволни, хората свършиха добре своята работа и в срок. Тъй като съм пенсионер и почти постоянно съм при работниците, с които вече дори се познаваме по имена, мога да кажа, че нямам забележки към работата им. Въпреки мащабното строителство, те се постараха и свършиха работата си, без да създават проблеми на живущите.” - разказва Трифон Пенев, собственик на апартамент в блок на ул. „Братя Миладинови” №10.
  Красиво е оформена и част от околоблоковото пространство. Обособен е кът за почивка с беседка и цветна градина, отново дело на активните граждани от блока, които са едни от първите във Враца, кандидатствали по общинския проект за „Малки граждански инициативи”.
  Пространството пред жилищната сграда също ще бъде почистено и облагородено.
  В близост до блока има баскетболно игрище, което ще бъде реновирано. Кошовете са монтирани безвъзмездно от фирмата - изпълнител, а кметът на Враца, Калин Каменов лично е поел ангажимент да съдейства за обновяване на маркировката на игрището. Стойността на сключения договор за ремонта на блока е 538 436.33 лв.
  Емблемата на Европейския съюз ще бъде изобразена на фасадата на една от най-красивите сгради, включени в програмата за енергийна ефективност. Бързо, качествено и в срок се извършват строително монтажните дейности на жилищната сграда на бул. „Втори юни“ №70. Ремонтът се изпълнява от врачански консорциум от фирми /“ЛКС“ ООД, с управител Мирослав Захариев и „Инекс Трейд“, с управител Илиян Цветков/. Стойността на сключения договор е 643312, 84 лв. с включен ДДС.
  „В началото хората бяха малко скептични, не бяха сигурни какво ще се получи, но сега всички са доволни. Не може да се каже, че е имало проблеми по време на изпълнението, строителните фирми излязоха сериозни” - казва Атанас Ангелов, председател на сдружението на етажната собственост.
„Как да не сме доволни, доволни сме, всичко ми е сменено без пари“ – радва се дядо Любен, собственик на апартамент в блока.
  Неговият съсед Владимир допълва, че трудно става такова мащабно строителство, особено при този блок, който е на 50 години, но строителите се справят.
  След окончателното приключване на строително - монтажните дейности, околоблоковото пространство също ще бъде обновено.

 

  В срок приключиха ремонтните дейности и в „Блок 144“ в ж.к. „Дъбника”. Фирмата изпълнител е консорциум ДЗЗД „ИНЖЕНЕРИНГ-ВРАЦА 2016“ представляван от  Кремен Христов. Разходите за дейностите по обновяването на сградата са в размер на 1087544,40 лв.
  „Много сме доволни, но през зимата ще усетим най-добре ползите от реализацията на проекта” - разказва Росен, собственик на апартамент.
  Фирмата изпълнител е поставила нови и красиви пощенски кутии във входовете  и нова бетонова настилка пред входовете на блока. Това е нейният подарък за живущите.
  Предстои околоблоковото пространство да бъде обновено, пейките ремонтирани и боядисани.
  Ремонтът на „Блок 36“ в ж.к. „Дъбника“ предизвиква завист у съседите, които не са се доверили на проекта и не са намерили смелост да подадат своите документи за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност.
  Живущи в съседния блок споделят разочарованието си, че не са успели да убедят всички за ползата от програмата. Разликата между състоянието на двете жилищни сгради е огромна.
  „Много съм доволна от всичко! Смениха ни дограмата, като гледам отвън колко хубаво става. Разликата е голяма, особено онзи ден в най-горещото време топлината не се усети така, както се усещаше преди, направо беше ад” - разказва Младенка, собственик на апартамент.
„Сега като се оправиха нещата сме много доволни, не само аз но и съкооператорите. Ускориха работата и блокът е почти готов” - допълва Евтим.
  И пред „Блок-36”  в ж.к. „Дъбника“ предстои облагородяване на междублоковото пространство.Фирмата изпълнител  „ВИНСТРОЙ“ ООД ,  ангажимента си, строително-монтажните работи да бъдат изпълнени в срок и с перфектно качество. Стойността на обществената поръчка на обекта е в размер на 1616843.00 лв.
  Гербът на Враца ще бъде изобразен на най-високата жилищна сграда в квартал „Сениче” - „Блок-54”, която се обновява по Националната програма за енергийна ефективност. Изпълнител на проекта е фирмата „Мегатурс – 1” ООД. Живущите в блока са дали своето 100% съгласие да се включат в програмата, а фирмата -  изпълнител спазва обещанието си да създаде добри условия за живущите,  според изискванията на проекта.
  Блокът е 14-етажен и има 65 жилища. Разгънатата площ на сградата е 5393 кв. м. Освен обновлението на фасадата, дограмата и покрива, е предвидено и конструктивно укрепване на блока. Стойността на договора е 787754.00 лв., а срокът за изпълнение – 118 календарни дни.
  „Благодарим за приноса на експертите от Община Враца и съдействието им по време на строителството. Не сме срещали проблеми с хората по време на нашата работа, проявихме взаимно търпение и сме извършили вътрешните СМР. Почти сме готови и с климатиците. Ако нещо възникне, ние винаги сме насреща и отстраняваме проблемите” - каза инж. Николай Михов – технически ръководител на обекта.
  Община Враца призовава жителите да опазват и да се грижат за новоремонтираните си блокове и облагородените околоблокови пространства. Всички, обновени по Националната програма за енергийна ефективност сгради имат гаранционен срок.
  Ползите от програмата за собствениците на жилища са: намаляване на енергопотреблението на домакинството; икономии на разходите за отопление през зимата; повишаване на стойността на имотите; обновяване на входовете на сградите; придобиване на нов, модерен облик, създаване на по-топли, уютни и красиви домове.