начало » Новини
01.08.2017
Посрещнаха чудотворните мощи на Св. Пантелеймон в храм „Св.Николай Мирликийски“

Посрещнаха чудотворните мощи на Св. Пантелеймон в храм „Св.Николай Мирликийски“

            Чудотворните мощи на Св. Панталеймон бяха посрещнати от Врачанския митрополит Григорий, зам.-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, народния представител Красен Кръстев, областния управител Малина Николова, духовници от цялата страна и стотици миряни.

Камбанен звън извести пристигането на Честната глава на почитания в целия православен свят великомъченик и изцерител на болните – Св. Панталеймон. Мощите бяха донесени от монаси от едноименния манастир в Света Гора. Заедно със светините, във Враца, пристигна и копие на чудотворната икона на светеца.

След полагането на светите мощи в църквата „Св. Николай Мирликийски“ беше отслужена архиерейска света литургия и водосвет, оглавени от Врачанския митрополит Григорий.

Чудотворните реликви ще останат в храма за поклонение до 10:30 ч. на 2 август. Днес, от 17 ч. ще започне първият за Богородничния пост молебен канон към Света Богородица. Богослужението ще бъде водено от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници и духовни лица от Враца и страната.

 

На 2 август, в 9 ч. в същата църква ще започне архиерейска света литургия, предстоявана от Врачанския митрополит Григорий. След това в 11 ч., в двора на МБАЛ “Христо Ботев” във Враца, ще бъде отслужен водосвет от митрополита и ще бъде положен основният камък на новостроящ се храм, който ще носи името на Св. Пантелеймон. Мястото за новата църква ще бъде осветено с мощите на светеца.

 

Врачанската митрополия кани всички православни християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения и поклонението пред мощите на Св. Пантелеймон.