начало » Новини
24.08.2017
Кметът Калин Каменов се срещна с членовете на пенсионерските клубове в град Враца

Кметът Калин Каменов се срещна с членовете на пенсионерските клубове в град Враца

Кметът Калин Каменов проведе срещи с членовете на всички пенсионерски клубове във Враца. Целта на изнесените приемни бе да се обсъдят промените в цените на картите и билетите на „Тролейбусен транспорт - Враца“ ЕООД и състоянието на дружеството. На срещите присъстваха още председателят на Общински съвет Румен Антов и управителят на „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД Николай Вълков.

В рамките на два дни бяха посетени пенсионерските клубове: „Детелина“, „Здравец“, Съединение“, „Веслец“, „Еделвайс“, Клуб на инвалида, „Клуб на готините баби“, както и Клубът за рехабилитация и социално приобщаване на хората с намалено зрение.

„Безспорен факт е, че състоянието на дружеството е изключително тежко, заради комплексни фактори и липса на целенасочени мерки години наред. Точно поради тази причина трябваше да се предприемат действия за повишаване на цените на картите и билетите. Вярвам, че след като изслушаме всички предложения, ще вземем решение, което да удовлетвори интереса на гражданите и да не окаже пагубно въздействие върху обществения транспорт в нашия град“ – каза кметът Калин Каменов на срещите си с възрастните хора.

На изнесените приемни беше подробно обяснена необходимостта от повишаване на цените за карти и билети в „Тролейбусен транспорт“. Управителят на дружеството посочи, че през последните няколко месеца темата за промените в цената на услугата на дружеството е обстойно дискутирана. Преди внасяне на промените в Общински съвет, са проведени две обществени обсъждания. Николай Вълков уточни още, че конкретното увеличение на карти и билети не е с цел печалба на дружеството, а нормалното му функциониране и покриване на себестойността на предлаганата услуга.

„В „Тролейбусен транспорт“ не са осъществявани реформи от неговото създаване и точно поради тази причина, ако няма промяна – то ще бъде обявено в несъстоятелност. Като управител, считам за необходимо обществения транспорт да продължи своето съществуване, за да бъде регулатор на цените в нашия град. Факт е, че промяната трудно се приема от ползвателите на услугата и затова искам да чуя вашите предложения за промяна. По отношение на вече издадените карти за пътуване, искам да спомена, че те ще бъдат валидни и в рамките на 2018 година, като по този начин няма да бъдете ощетени по никакъв начин.“ - допълни управителят на „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД Николай Вълков.

Председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов заяви, че основната цел на срещите е, на база направените предложения, да се вземе целесъобразно решение, което да е в интерес на гражданите и по никакъв начин да не оказва неблагоприятно влияние върху „Тролейбусен транспорт“. „По този начин ще успеем да покрием всички задължения на дружеството, като дори ще може да се инвестират средства за обновяване на автопарка.“ – добави още Румен Антов.

Кметът Калин Каменов обясни, че Община Враца кандидатства с две проектни предложения за закупуването на електробуси и въвеждането на единна електронна система, която да информира жителите за графиците на обществения транспорт, трафика и пътната инфраструктура, да позволява автоматично плащане на паркинг, да предоставя туристическа информация. Каменов допълни, че заменянето на тролейбусите с модерните електробуси е необходима стъпка към подобряване качеството на услугата, тъй като действащите съоръжения са ограничени от контактната мрежа. Нещо повече изграждането на 1 км мрежа за тролейбусен транспорт ще струва от 600 000 до 800 000 лв., средства, които могат да бъдат инвестирани в модерен и екологичен транспорт.

Членовете на посетените пенсионерски клубове предложиха на местната администрация да изготви нов проект за промяна на цените на услугата, в който цените на картите и билетите да бъдат съобразени с получаваната пенсия, да бъдат въведени карти за повече от една линия, както и такива за месец или седмица. Сред предложенията беше и това за по-достъпна среда за хора със зрителни и двигателни увреждания. На изнесените приемни се дискутираха и теми, свързани с развитието на град Враца и нови инфраструктурни проекти.

Кметът на Община Враца Калин Каменов благодари на всички за активността и заявената гражданска позиция проявена на срещите. „Всички ваши предложения ще бъдат обобщени и експертен екип ще изготви нов проект за промяна на цените на карти и билети за „Тролейбусен транспорт“. В края на месец септември, с моя екип, отново ще направим среща с вас, за да обсъдим внесените промени. Вярвам, че с общи усилия ще вземем справедливо решение“ - категоричен бе Каменов.