начало » Новини
26.09.2017
Ден преди отбелязване Световния ден на туризма, Враца отчита ръст на туристите

            В навечерието на Деня на туризма, Община Враца отчита ръст на реализираните нощувки в местата за настаняване на територията на Общината. Данните показват, че от 2015 г. до 2017 г., броят на туристите се е повишил с над 10 000 човека.

Само за първото шестмесечие на тази година броят на туристите се е увеличил на 33 448 бр., спрямо 2016, когато са били 27 946 бр. и през 2015 - 25 728 бр. Най-много - 7 525 са посетили Враца през месец юни 2017 г., когато се провежда Национален събор „Леденика“. За сравнение със същия период на 2015 г. посетителите са  били общо за първите шест месеца - 25 728 бр., а за месец юни - 4 857 бр. През 2016 г. има увеличение - 27 946 бр., и за месец юни -  5 339 бр. Същевременно за последната една година са разкрити близо 60 нови места в легловата база.

Във връзка със Световния ден на туризма – 27 септември, Община Враца съвместно с Природозащитен център „Натура“ организира туристически поход до пещерата „Леденика“. Сборният пункт е пред сградата на център „Натура“, а часът на тръгване – 09:00 ч. Преходът ще бъде в рамките на 6 часа, с предвиден 1 час за обяд и почивка.

 Любителите на туризма и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с различните пещерни образувания, както и да посетят уникални природни забележителности като – Мечото кладенче и скалния венец „Гарванец“. По време на туристическия поход, за участниците е предвидена екскурзоводска беседа от квалифициран планински водач.

По случай Световния ден на туризма, екипът на Природозащитен център „Натура“ организира томбола за всички участници, като голямата награда е – безплатна разходка с електрически велосипед до избран обект, намиращ се на територията на Природен парк „Врачански Балкан“.

Към момента заявилите желание за участие в похода са над 60 - ученици от Професионална техническа гимназия „Н.Й.Вапцаров“ и студенти от филиала на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Всички любители на туризма, които няма да могат да се включат в делничната разходка, на 27 септември, могат да вземат участие в съботен поход, който ще се проведе на 30 септември, по следния маршрут: Учителски колони – м. Тезеро – Враца. Сборният пункт е Природозащитен център „Натура”, а часът на тръгване – 08:30 часа.

Организатори на събитието са: Община Враца, Дирекция на ПП „Врачански Балкан”, Природозащитен център „Натура“ и Младежки център.

Във връзка със Световния ден на туризма, кметът Калин Каменов изпрати поздравителни адреси на всички хотелиери на територията на община Враца, на служителите в Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”,  на ОП „Спорт и туризъм”, Регионален исторически музей – Враца и на Клуба на туристите ветерани в град Враца. Общият брой на поздравителните адреси е 37.