Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
28.09.2017
Министър Николай Нанков даде старт на първа копка за рехабилитацията на пътя до пещера Леденика

Министър Николай Нанков даде старт на първа копка за рехабилитацията на пътя до пещера Леденика

     Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, в присъствието на кмета на Община Враца Калин Каменов, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, областния управител Малина Николова, гости, граждани даде началото на първа копка на рехабилитацията на път III – 1002 „Враца – пещера Леденика“. Основният ремонт на третокласния път, който е единствената връзка до Врачанския Балкан и пещерата Леденика, се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и стойността на ремонта е в размер на 13 664 574 лв. с ДДС.
    „Чрез рехабилитацията на пътя, който свързва може би най-известната пещера в България и се ползва не само от врачани, но и всички любители спелеолози и туристи, Враца ще стане още по-привлекателна дестинация.“, каза при откриването на първата копка министър Нанков и отбеляза, че само за последните две години пътните проекти на Враца, с европейско и национално финансиране са на стойност 28 млн. лв., като 14 млн. лв. са за ремонт на бул. „Васил Кънчов“ и 14 млн. лв. за пътя до Леденика.
    „Това е много сложен проект, но аз съм убеден, че не само в срок, но и с необходимото качество след година и три месеца ще имаме завършен един перфектен участък. Пожелавам успех и се ангажирам да помагам на Враца и цялата област!“, каза още министър Нанков и добави, че за Враца предстоят още нови  инфраструктурни подобрения.
    Участъкът от път III-1002, който ще бъде ремонтиран в чертите на гр. Враца, съвпада с отсечка от бул. „Христо Ботев“, започваща на 200 м след кръстовището с бул. „Васил Кънчов“ /път I-1 София - Видин/, продължава по „Крайречен булевард“ и улица „Вратица“, преминава извън града покрай кръстовището за с. Згориград и завършва при пещера Леденика.
    Рехабилитацията на пътя включва подмяна на конструкцията на настилката, банкетите, подобряване на отводнителните съоръжения на пътя, нова хоризонтална и вертикалната сигнализация, предпазни огради и т. н. В чертите на гр. Враца ремонтът ще бъде изпълнен по метода „студено рециклиране“, предвидено е и изграждане на колекторна система за дъждовна вода. Ще бъде ремонтирано едно голямо съоръжение – мост над река Лева при Дома на туриста в гр. Враца. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 15 месеца. С ремонта на третокласния път ще се повиши безопасността на движение до една от най-посещаваните пещери у нас Леденика, до с. Згориград и ще се подобри пътната инфраструктура на гр. Враца. Общата дължина на ремонтираното трасе е 17.429 км.
     Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Пътища Северозапад 2016”, в което са: „Галчев Инженеринг” ЕООД и „Фармвил“ ЕАД. Тържествен молебен за здраве и успех отслужи Неговото Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.


     Преди старта на първа копка на пътя до Леденика, министър Нанков, заедно с кмета Калин Каменов се срещна с граждани пред обновената по Националната програма за енергийната ефективност жилищна сграда на ул. „Братя Миладинови“ №10 в град Враца.
     „Искам да благодаря на правителството затова, че осигури средства за Националната програма за енергийна ефективност. Благодарение на добрата работа между администрацията и жителите на града, във Враца са регистрирани 162 сдружения на гражданите, проведени са над 500 събрания и сме на челно място в страната по брой реализирани проекти. Към момента са завършени строително-ремонтните дейности в 12 жилищни сгради, като общата стойност на инвестираните средства към момента са 11 млн.лв. Предстои да бъдат обновени още 15 по-малки кооперации в централната градска част, по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, за близо 4 млн. лева. Така, в община Враца са инвестирани 15 млн. лв. за въвеждане на енергийно ефективни мерки в жилищните сгради. Разбира се, има още много сдружения, които чакат финансиране по Националната програма. Надявам се правителството и коалиционните партньори да я продължат.“ – каза кметът на Община Враца пред живущите. Каменов допълни, че блокът на ул. „Братя Миладинови“ №10 е един от най-красивите не само в града, но и в страната.


    „Поздравления за живущите в блока на ул. „Братя Миладинови“ и към строителите, за добре свършената работа. Удовлетворен съм от факта, че сте съумели да се сплотите, да регистрирате сдружение и да кандидатствате по програмата. Сигурен съм, че след зимния сезон ще усетите реалната полза от санирането на жилищната сграда. Нещо повече – чрез въвеждането на енергийно ефективни мерки, всеки един от вас ще има по-добра жизнена среда и комфорт. Тук е мястото, на което да благодаря на местната власт за положените усилия при реализирането на редица инфраструктурни проекти, благодарение на които – Враца придобива облика на европейски град. Пожелавам на всички да сте здрави, да пазите създаденото и да продължавате напред“ – с тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството приветства живущите и гражданите пред блока на ул. „Братя Миладинови“ №10.
     Своята благодарност към кмета на Община Враца и строителите за качествено свършената работа изказа живущия в блока – Трифон Пенев. „Много сме доволни, хората свършиха добре своята работа и в срок. Въпреки мащабното строителство, те се постараха и свършиха всички дейности, без да създават проблеми на живущите.” – каза Пенев.
     Блокът на улица „Братя Миладинови” №10, е първата жилищна сграда във Враца, на която е изписано стихотворение на емблематичния за града поет и революционер Христо Ботев. Освен патриотичното послание към поколенията, изпълнителят на проекта, врачанската фирма „ОПАЛ 94“ АД е извършил точно и според изискванията на програмата ремонтните дейности. В жилищната сграда живеят 48 домакинства, а общата стойност на сключения договор е 448 696 лв.
     Посещението на министър Нанков бе свързано и с официално откриване на ремонтирания бул. „Васил Кънчов“, който е част от  републикански път I-1 (E-79). Проектът за цялостното обновяване на четирилентовата главна пътна артерия е реализиран със средства от държавния бюджет, предоставени с Постановление № 113 от 05.05.2016 г. и Постановление № 308 от 17.11.2016 г. на Министерски съвет. Този важен участък от пътната мрежа на областния град, който е с дължина близо 8 км не е ремонтиран от почти 30 години.
    „Уважаеми жители на Враца, вярвам, че всеки един от вас е удовлетворен от новия вид на бул. „Васил Кънчов“. Свършеното до този момент е само началото на инвестициите за Северозападния регион. Както неведнъж сме споменавали за нас основен приоритет е изграждането на скоростната отсечка Ботевград – Мездра. През 2018 г. експертен екип от инженери ще изготви техническия проект и всички съпътстващи дейности по пътния участък. Уверен съм, че през 2019 година може да започне реалното строителство на пътя Ботевград – Мездра.“ – отбеляза министър Нанков.