начало » Новини
14.04.2009
Посланикът на Ирландия Джефри Кийтинг пристигна днес във Враца

Съвместно с кмета на община Враца инж. Тотю Младенов те присъстваха на концерт в Регионалния историческия музей- Традиционна ирландска музика, изпълнена от млади музиканти от графство Клеър, Ирландия. В концерта участие взеха и ученици от СОУ “Отец Паисий”, град Враца. Джефри Кийтинг заяви пред домакините задоволството си, че е във Враца и изрази надежда това негово посещение в нашия град да е само пътя към едно успешно и дълго сътрудничество. “Причината да съм тук са 8-те талантливи деца от Ирландия, които ще свирят във Враца. Ирландия, както и България, в частност Враца, имат много силни традиции, както в музиката, така и в танца. И това, което ние се опитвам да направим, е да свържем тези връзки чрез традиционната ирландска музика и фолклора на България, сподели още Джефри Кийтинг . Инж. Тотю Младенов от своя страна изрази увереност, че община Враца може да развива връзки с Ирландия в различни сфери на обществения живот. 

         
             През последните четири години млади музиканти от Клеър идват в България, за да споделят своята музика и да научат нещо от българската фолклорна традиция. По време на престоя си в нашата страна ирландските музиканти ще свирят с ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков” и от Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка.

            Участниците в концерта са Хайди Лиди - арфа и цигулка, Лио Дъган - концертина, Донал Маккийрнан - ирландска гайда, Килиан Шанън банджо, Лиа Кени – цигулка, Луиз Делокри – акордеон. Ръководителят на групата Денис Лиди е един от най-известните изпълнители на ирландска музика в графство.