начало » Новини
13.10.2017
Кметът Калин Каменов: Наградата на херцога на Единбург помага на младите хора да развиват себе си

Кметът Калин Каменов: Наградата на херцога на Единбург помага на младите хора да развиват себе си

„Международната програма за личностно развитие „Наградата на херцога на Единбург“ помага на младите хора да развият себе си, своите качества и умения.“ Това каза кметът Калин Каменов по повод откриването на Програмата във Враца, което се проведе в Младежкия дом. Той посочи още, че през годините Програмата се е доказала като един устойчив проект, допринасящ за личностното развитие на младите хора в нашата страна.

„Във Враца Наградата предизвика голям интерес, както сред подрастващите, така и сред техните преподаватели. Тя е за всеки, които не се страхува от предизвикателства. Пожелавам успех на участниците, които се включиха в инициативата и вярвам, че след няколко месеца, когато се представят проектите, всички ще бъдат още по-уверени и инициативни!“ – каза още кметът Каменов при откриването на Международната награда на херцога на Единбург във Враца.

            Изпълнителният директор на Наградата - Любомира Велчева представи информация за Програмата, кой може да се включи в нея, както и какви са направленията. Във Враца, първите, които са заявили участие в инициативата са ПЕГ „Йоан Екзарх“, СУ „Козма Тричков“ и Младежки дом.

На срещата присъства и маркетинг директорът на ПОФК „Ботев“ Враца – Денислав Георгиев, който заяви, че младежите от футболния клуб също ще участват в Програмата и по този начин, местният тим ще бъде първият клуб в страна, включил се в инициативата.

На официалното стартиране на Програмата във Враца кметът Каменов и изпълнителният директор на Наградата - Любомира Велчева връчиха сертификати за лицензионен оператор на Международната награда на херцога на Единбург на директорите на СУ „Козма Тричков“ – Нели Борчева и на Младежки дом – Георги Врабчев.

В Програмата могат да се включат младежи от 14 до 24 г. и да развият своите умения в направленията – доброволчество, физическа активност и умения, приключенско пътуване и проект в полза на обществото.

Международната награда на херцога на Единбург е водеща международна младежка Програма за личностно развитие и постижения. От създаването си през 1956 г. до днес повече от 8 000 000 млади хора в 144 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата на Наградата. В момента над 1 000 000 младежи по целия свят постигат своите личностни цели, като част от Наградата.