начало » Новини
01.11.2017
Калин Каменов: „Бъдете горди, обичайте Враца и България и никога не забравяйте, че всеки един от вас може да бъде будител“

Калин Каменов: „Бъдете горди, обичайте Враца и България и никога не забравяйте, че всеки един от вас може да бъде будител“

     „Бъдете горди, обичайте Враца и България и никога не забравяйте, че всеки един от вас може да бъде будител.“ – каза в част от словото си кметът Калин Каменов на Възпоменателното тържество по повод отбелязването на Деня на народните будители, което се проведе пред паметника на „небесния покровител“ на Враца Св. Софроний Епископ Врачански. Той добави още, че това е ден, в който всеки един от нас трябва да се замисли с какво допринася за съхраняване на българщината и духовността и как почита българските празници.
     „Това е ден, в който трябва да се замислим, че всеки един от нас има силата да бъде съвременния будител. Независимо това дали това ще бъде третокласникът от НУ „Св. Софроний Врачански“, който свири на гайда или единадесетокласникът, който пише сайт за развитието на Враца.
     Скъпи съграждани, отворете душата и сърцето си за българщината и тогава съм сигурен, че нашият град ще разцъфтява още по-силно духовно, защото Враца е люлка на духовността. Нашият духовен водач и покровител, пред който сме се събрали днес - Св. Софроний Епископ Врачански е пример за това. Честит празник!“, каза в приветствието си Каменов.


    

      В Деня на народните будители – 1 ноември, стотици врачани се събраха пред паметника на небесния покровител на Враца Св. Софроний Врачански, за да се преклонят пред видните българи, съхранили родното слово и духовност през вековете.
     Празничната програма бе открита с „Химн на будителите“, в изпълнение на средношколски хор при СУ „Отец Паисий“, а ученици от НУ „Софроний Врачански“ представиха литературна композиция за будителите.
     Сред официалните гости на празника бяха областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, зам. областният управител Мирослав Комитски, зам.-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, директори на институции. За да почетат делото на народните будители присъстваха ученици от всички учебни заведения, жители и гости на града, общественици.
     Водосвет-молебен за здраве и благоденствие на врачани отслужи  отец Николай Костадинов, секретар на Врачанска света митрополия, а в края на церемонията, в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Св.Софроний Врачански.
     В тържеството на празника се включиха духовия оркестър към читалище „Развитие", средношколски хор при СУ „Отец Паисий".