начало » Новини
07.11.2017
С изложба, възстановка и концерт Враца ще отбележи 140 години от освобождението на града

С редица културни събития Враца ще отбележи 140 години от освобождението на града. Честванията, ще започнат в навечерието на празника с художествена изложба от фондовете на художествените  галерии „Иван Фунев”- Враца и „Илия Бешков”- Плевен. Експозицията ще бъде открита на 8 ноември 2017 год. от 17:00 ч. в Малката зала на Регионалния исторически музей във Враца.

 

            На 9 ноември в 9:30 ч. в двора на Възнесенската църква храм–паметник „Св. Софроний епископ Врачански” ще бъде открита и осветена паметна плоча на видния врачански възрожденец и първенец Димитър Бошняков. Плочата е дар от неговите наследници.

             Димитър Бошняков /1808-1893/ е известен врачански първенец, един от ръководителите на Врачанската община, председател на училищното настоятелство и водач на борбите за самостоятелна българска църква. Активен участник в подготовката на Априлското въстание /1876 г./, щедър дарител.

    След Освобождението е председател на Врачанския окръжен съвет /1878 г./, депутат в Учредителното Народно събрание /1879 г./

    Удостоен е с Императорския царски орден „Свети Станислав” и с обичта и уважението на съгражданите си.

    Погребан е в двора на църквата “Свето Възнесение Господне” с решение на Общинския съвет на Враца от 22 май 1893 г.

 

            Официалното отбелязване на 140-та годишнина ще започне на 9 ноември  в 11:00 ч. в м. „Калето” , при  паметника  „Вестителят на свободата”. В рамките на честването ще бъде представена кратка театрализация за посрещането на генерал-майор  Николай Степанович  Леонов  във Враца, както и изборът на „първото привременно правителство” на Враца. Участие в празника ще вземат военнослужещи от Военно формирование 54 990, духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” Враца, средношколски хор  и ученици от СУ „Отец Паисий”, актьори от ДКТ Враца, танцьори от Представителен танцов състав „Хемус” към Община  Враца. Слово за празника ще поднесе кметът на Община Враца-Калин Каменов, а водосвет-молебен ще отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий.

 

            Тържествен концерт, посветен на паметното събитие, ще се проведе същия ден от 18:00 ч. в НЧ „Развитие 1869”. Участие в него ще вземат Симфониета Враца и Трио „Тенорите”. В програмата са включени възрожденски песни, класически руски романси и канцонети, произведения от българската и световна класика. Входът за събитието е свободен.