начало » Новини
08.11.2017
На 27 ноември се открива Коледният базар във Враца

За втора поредна година на площад „Христо Ботев“ Община Враца организира голям Коледен базар. Тази година той ще бъде открит по-рано, за да могат жителите и гостите на града да се насладят на висококачествени занаятчийски изделия. Началото ще бъде поставено на 27.11.2017 г. в 18:00 часа. 10 дървени къщички ще бъдат наредени и пищно украсени на централния площад „Христо Ботев”. На щандовете ще бъдат представени ръчно изработени сувенири от майстори на коледна украса, картини с коледни и новогодишни мотиви. Врачани ще имат възможността да си закупят домашни сладка и мармалади от местни производители. Участие в базара ще вземе и търговец на био храни и здравословни лакомства, подходящи и за най- малките посетители. Всеки посетил базара ще открие магията на ръчно изработени карвинг свещи, които са оригинално решение за коледен подарък. Гостите на Коледния базар ще могат да вкусят и традиционни български, коледни ястия и греяни вина с различни вкусове и аромат.

Предвидени са и места за продажба на скара и пелин.

Освен щандовете, отрупани с най-разнообразни стоки и лакомства, коледно настроение ще внесе и ледената пързалка, която миналата година гостува в града ни и създаде истинска еуфория и усмивки сред деца и възрастни.

В следващите седмици предстои поставянето на светещата коледна украса в различни части на града.

С освещаване на рибен курбан за здраве от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий и благотворителна изложба – базар на шарани, 6 декември, Враца ще отбележи християнския празник Никулден и 150 години от изграждането на храм „Св. Николай Мирликийски“. На базара ще бъдат представени 50 никулденски шарани, като събраните средства от закупените ястия ще бъдат за ремонт на родилно отделение в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

Вечерта на 6 декември, официално ще бъдат запалени светлините на градската елха.

В рамките на  Коледния базар, в дните 18,  19 и 20 ще се организират и концерти, които ще бъдат изнесени на откритите сцени на площада. В тях ще вземат участие възпитаници от 9 детски градини и 6 училища.

За първа година, в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, на 22 декември ще се проведе Коледарско шествие. До този момент участие са заявили коледарски групи от 4 читалища в общината, както и от училища и детски градини. В деня на шествието ще бъде открита благотворителна изложба – базар на питки, колачета и коледни лакомства, изготвени от читалищните работници в Община Враца. Празничният ден ще завърши с голям концерт на площад „Христо Ботев“.