Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
09.11.2017
Калин Каменов: С освобождението на Враца започва новото и демократично развитие на нашия град

Калин Каменов: С освобождението на Враца започва новото и демократично развитие на нашия град

„На този ден започва гражданското, неформалното възкресение на нашия град. На този ден започва началото на новото, свободно и демократично развитие на Враца. Развитие, което днес приемаме за даденост и невинаги пазим толкова пламенно и сърцато.“ – каза в част от словото си Калин Каменов на тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на Враца. Той добави още, че много наши предци са страдали заради политически удобното, наричано от някой днес присъствие, владичество, от други гостуване, но наричано от повечето от българи – робство.

„Робство, което е пречело да се бие църковната камбана, да се кръщават или женят празнично. Робство, което и до днес е вкоренено в нашите нрави, недотам полезни и даващи развитие на порочни практики в съвременното общество. Робство, което свършва преди 140 години, благодарение на героите, какъвто е и руският конник Петлак, който се изкачва тук, за да оповести със своята тръба, свободата на нашия град. Тръба, която всеки един от нас познава и трудно може да се нарече врачанин, ако не настръхва при нейното звучене.“ – посочи още Каменов и призова да не забравяме героизма на всички онези руски, румънски фински герои, които са оставили костите си по нашите земи.

„Затова, скъпи съграждани обичайте България и Враца. Пазете нашия град - Град като Балкана, древен и млад. Ценете и го надграждайте и тогава съм сигурен, че паметта на нашите предци, ще бъде почетена по най-достойния начин. Честит празник! Да живее Враца!“ - завърши приветствието си Калин Каменов.

Тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на Враца се състоя пред паметника „Вестителят на свободата” и започна с пресъздаване на посрещането на генерал-майор Николай Степанович Леонов  във Враца, както и изборът на „първото привременно правителство” на града.

Водосвет - молебен за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници.

На тържественото отбелязване присъстваха зам. областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, зам.-кметът Петя Долапчиева, общински съветници, директори на институции, общественици, ученици, граждани.

В знак на признателност пред саможертвата на героите пред паметника „Вестителят на свободата“ бяха поднесени венци и цветя.

Участие в празника взеха военнослужещи от Военно формирование 54 990, духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” -  Враца, средношколски хор и ученици от СУ „Отец Паисий”, актьори от Драматично-куклен театър - Враца, танцьори от Представителен танцов състав „Хемус” към Община  Враца.