Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
22.04.2009
Отвори врати столовата в най-голямото средищно училище в община Враца.

Отвори врати столовата в най-голямото средищно училище в община Враца.

От днес учениците в ОУ „Христо Ботев” ще получават топла храна срещу един лев. Стойността на порциона, който включва супа, основно ястие и десерт е 1,75 лв., от които учениците заплащат един лев, останалата сума се дофинансира от общинския бюджет. Гости на официалното откриване на столовата днес бяха кметът на община Враца инж. Тотю Маденов и заместник-кметът по образование Силвия Драйчева.

Училището в Баница осигурява здравословен обяд за учениците си за първи път от повече от 15 години насам. В него се обучават деца от четири села – Мраморен, Баница, Голямо Пещене и Оходен. Столовата ще се обслужва от двама готвачи. Първата порция топла супа, сготвена от тях беше сипана лично от кмета инж. Тотю Младенов. За утре заявка за обяд са направили 87 деца, а според директора на училището Теменужка Томчовска броят им през следващите дни ще се увеличи.

В ОУ „Христо Ботев”, с. Баница се обучават 175 деца от първи до осми клас като броят на учениците в началния етап (първи – четвърти клас) е значително по-голям от броя на учениците от пети до осми клас. Това е първото училище във община Враца въвело целодневна форма на обучение и първото от средищните училища със столово хранене. Заместник-кметът С. Драйчева отбеляза, че училището е модел за успешно осъществената образователна реформа във Враца. В него има още компютърен кабинет с мултимедия и система за видеонаблюдение. След ремонта и смяната на дограмата миналата есен разходите за отопление на сградата са спаднали с 30 % съобщи още директорът Т. Томчовска.

Столовото хранене стана възможно благодарение на средствата осигурени по Програмата за оптимизация на училищната мрежа и на постановление на Министерски съвет за отпускане на 474 лв. на година за храна на ученик. Макар парите все още да не са преведени по сметката на училищата решението на Общински съвет Враца за дофинансиране на дейността направи възможно стартирането на програмата.

Специално за откриването на столовата учениците изнесоха открит урок на тема здравословно хранене и хранителни навици и бяха подготвили табло „Как предпочитате Земята” по повод днешния международен ден на Земята – 22 април. Столовата беше ремонтирана в края на миналата година на стойност 65 000 лв. осигурени по Програмата за оптимизация.

            До края на април 2009 г. ще отворят врати столовете в още три средищни училища – едно в Тишевица и две във Враца.

 

П. Ганчовска

#
# # # #