начало » Новини
21.12.2017
Община Враца предоставя място и съдействие за засаждане на семейните живи коледни елхи след празниците

Община Враца  предоставя място и съдействие на жителите на града, за засаждане на използваната, за Коледните и Новогодишни празници, семейна жива елха. На телефон: 092/624581, в. 257 или 0887 900 357, експертите от общинска администрация ще помогнат за организирането и определянето на подходящо място за засаждане на дръвчетата. По този начин то ще може да се съхрани в природата и ще остане красиво и вечнозелено.

Община Враца представя препоръки за съхранение на живите елхи:

Зимата тепърва предстои, затова е най-добре да оставите дървото както си е в контейнера, но да го изнесете на балкона или в градината. Ако е много студено, не е нужно да го поливате, а ако времето е топло добавяйте малко вода веднъж на 2-3 седмици.

Засаждането трябва да стане веднага, след като приключат зимните студове и почвата се отпусне, но докато растението е все още в покой. Най-подходящото време за това е втората половина на месец март и началото на месец април.

Растенията, използвани най-често за коледни елхи, са смърчовете, елите и боровете. Всички те достигат внушителни размери – до 30 - 40 м., и растат доста бързо. Затова, при всички случаи е важно да се намери подходящо място, където да засадите дръвчето.