начало » Новини
02.01.2018
С патриотична програма Враца ще отбележи 170-годишнината от рождението на Христо Ботев и Богоявление

С патриотична програма Враца ще отбележи 170-годишнината от рождението на Христо Ботев и Богоявление

С богата патриотична програма във Враца ще бъде отбелязана 170-годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев и Йордановден. Честванията ще започнат на 6-ти януари, с поднасяне на венец пред барелефа на майката на поета – Иванка Ботева.

            На същия ден, от 10:30 часа, пред паметника на Христо Ботев ще бъде проведена патриотична програма, в памет на великия българин. Отбелязването на празника ще бъде открито от  младия талант Петър Доков, който ще рецитира емблематичното стихотворение „Хаджи Димитър“. Програмата ще продължи с кратко слово, проследяващо живота и делото на  Ботев, подготвено от учениците от едноименното средно училище в града. В края на патриотичната театрализация, присъстващите ще се присъединят в отбелязването на Йордановден.

            По традиция християнският празник, по-известен като Богоявление, ще се проведе на моста до разклона за село Згориград. След извършване на Богоявленски водосвет, от представители на Врачанска митрополия, ще се състои ритуалът по хвърляне на кръста. За доброто настроение на участниците и посетителите на празника ще се погрижат танцьорите от Представителен танцов състав „Хемус“ и музикантите от духовия оркестър при Читалище „Развитие-1869“.

            Във връзка с организираните събития за 6-ти януари, Община Враца кани всички жители и гости на града да се включат в тематичната програма.