начало » Новини
09.01.2018
Каменов: Ако искаме Враца да се развива като икономически център трябва да има кадри за бизнеса

Каменов: Ако искаме Враца да се развива като икономически център трябва да има кадри за бизнеса

„Ако искаме Враца да се развива като икономически център трябва да можем да осигурим кадри за бизнеса“. Това каза кметът Калин Каменов на работната среща с директорите на училища от града, на която бе обсъден държавният план-прием за учебната 2018/2019 г. след 7 клас. Съвещанието продължи повече от три часа и на него присъстваха още областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет - Враца Румен Антов, заместник-кметът по хуманитарни дейности Петя Долапчиева, общински съветници, началникът на Регионално управление на образованието Галина Евденова, директорът на Дирекция „Бюро по труда“ Маргарита Ангелова, изпълнителният директор на Търговско-промишлената палата във Враца Илияна Филипова, председателят на КРИБ - Враца Пенка Петрова, представители на бизнеса в града.

На дискусията бе посочено, че трябва да се увеличи броят на професионалните паралелки, поради факта, че бизнесът има нужда от определени професии. Представители на бизнеса в града уточниха, че има фирми във Враца, които ще бъдат доведени до фалит, заради дефицит на обучени специалисти.

Каменов посочи, че правилното и реалистично формиране на паралелки и осигуряването на кадри е проблем не само в града, но и на цялата община. Трябва да има синхрон между бизнеса и училищата, а убеждаването на родители и деца да бъде съвместно. Професиите, които се обучават в училищата да бъдат промотирани от учители, които да стимулират, мотивират и вдъхновяват.

По време на срещата представителите на бизнеса предложиха, че ще подкрепят и помагат финансово ученици, които завършват средно образование и учат след това задочно. В същото време ако учебно заведение осигури кадри на бизнеса ще получи стимул.

Представителите на училищата изказаха своя аргумент за план-приема, както и посочиха притеснения при реализирането му.

Областният управител Малина Николова коментира, че направените предложения трябва да бъдат реалистични и подкрепи предложението да се завиши броят на професионалните паралелки. От своя страна заместник-кметът Петя Долапчиева уточни, че ако не се направят компромиси, ощетяваме собствения си град, защото има ли бизнес, ще има и хора във Враца.

„Три часа вече дискутираме, обсъждане и планираме паралелките за следващата учебна година така, че да може постепенно и плавно да създаваме паралелки, които са в помощ не само на бизнеса, а на Враца, защото град без бизнес се превръща в замиращ“-допълни още Каменов и обобщи, че когато имаш професия тя ти дава гаранция за работа и сигурно бъдеще.

На първата среща, по повод държавния план-прием за 2018/2019 г. бе уточнено, че общият брой на ученици за следващата учебна година след 7 клас е 579. Предложено е да се намали общият брой на паралелките от 29 на 26, като от тях 16 да са професионални.