начало » Новини
31.01.2018
Община Враца спечели първо място за пътна безопасност

Община Враца спечели първо място за пътна безопасност

Община Враца бе отличена с награда за принос в пътната безопасност за 2017 г. в категория „Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации" от Фондация „Годишни награди за пътна безопасност". Церемонията по връчване на призовете се проведе тази вечер в София. Наградата прие заместник – кметът на Общината Петя Долапчиева.

Община Враца победи останалите 9-претенденти в категорията, заради въведената свръх-иновативна система за видеонаблюдение от 36 видеокамери, монтирани на 13 възлови кръстовища в града, които заснемат различни нарушения и пътни инциденти. Иновативният за България софтуер разпознава номера, хора с маски, както и паднали на улицата хора. Модерното видеонаблюдение е изградено по проект „Разработване и внедряване на софтуер, на интегрирани решения и IT одит“.

 

„От името на кмета на Община Враца г-н Калин Каменов благодаря за високата оценка. Община Враца ще продължава да работи за превенцията и за осигуряване на безопасността на всички участници в пътното движение“, каза при връчването на отличието заместник-кметът Петя Долапчиева.

Всички номинирани в тазгодишните награди, бяха оценявани от жури, в чийто състав влизат представители на Фондация „Годишни награди за пътна безопасност", Главна дирекция „Охранителна полиция", Отдел „Пътна полиция“, Съюз на българските автомобилисти, Български червен кръст, Министерство на транспорта, Държавно - обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата и журналисти.

Конкурсът „Годишни награди за пътна безопасност" се провежда за седми пореден път, а целта е да се популяризират реализираните инициативи в областта на пътната безопасност, да се покажат добрите практики, да се повиши културата на пътя и по този начин да се предотвратят пътно-транспортните произшествия.