начало » Новини
05.02.2018
Заместник-кметът Мария Попова направи предварителен оглед на щетите от бурния вятър

Заместник-кметът Мария Попова направи предварителен оглед на щетите от бурния вятър

Заместник-кметът на Община Враца Мария Попова и секретарят Нина Дакева извършиха предварителен оглед на нанесените щети от бурния вятър, който премина през Враца на 03 февруари и бе с пориви от 115,2 км. ч. През целия ден екипи на ОП „БКС - Враца“ почистват града от падналите клони и дървета. Над 80 са получените сигнали на телефоните на Дежурния съвет по сигурност и 112 от граждани за счупени витрини, прозорци, дървета, паднали билбордове, пътни знаци, ел. стълбове и отнесени покриви.

Сред най-тежките е сигналът от ул. „Леденик“ №21, където живеят мъж и жена, на 84 години. Бурният вятър откъсва част от покрива на жилищна кооперация, която пада върху съседна сграда, а след това я пренася и на покрива на къщата на възрастните хора.  Жената е на легло, а съпругът е трудно подвижен. „Нарушена е цялостната конструкция на къщата и тя е опасна за обитаване. За да опазим живущите, те ще бъдат изведени временно и настанени в общинско жилище, до отстраняване на всички повреди. Вече сме разговаряли със строителна фирма, която ще поеме ремонта“ – каза Мария Попова.

 

Заместник-кметът провери на място и сигнал на ул. „Кръстьо Българията“. Силният вятър пренася част от покривната конструкция от мансарден етаж на №25 върху две съседни сгради.

 

На място бяха проверени още сигнали за съборени покриви. „След направения оглед на щетите установихме, че голяма част от жилищните сгради нямат застраховка, ремонтирани са покривите, без да има сключени договори с фирмите, които да поемат гаранционната отговорност. Търсим начини и на тях да помогнем“, добави още Попова.

На проведено поредно заседание на Кризисния щаб бе решено, в Информационния център за обслужване на граждани, да има служител на Община Враца, който ще приема сигнали и ще отговаря на въпроси на граждани, свързани с нанесени щети, вследствие ураганния вятър. Ще се сформира и комисия, която ще извърши оглед на пораженията, ще изготви оценки, за да може да се кандидатства за отпускане на помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, БЧК, Регионална дирекция „Социално осигуряване“  и Общински съвет.

По първоначални данни, 200 000 лв. са нанесените щети на частни имоти, а над 500 000 лв. са на общинска собственост, посочи още заместник-кметът Мария  Попова.