начало » Новини
08.02.2018
Правителството ще насочва инвеститори във Враца

Правителството ще насочва инвеститори във Враца

Кметът Калин Каменов и изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес подписаха меморандум за сътрудничество, в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов и областния управител Малина Николова. Със сключеното споразумение се цели да бъдат създадени по-добри условия за привличане на инвеститори във Враца и обособяване на икономическа зона в града.

Кметът приветства присъстващите и посочи, че Община Враца е активен партньор в процеса по привличане на инвестиции града. „През последните две години с моя екип положихме много усилия това да стане възможно. Една от първите стъпки в тази посока беше създаването на маркетингов профил, представящ реалните възможности за бизнес в града. Чрез социологическо проучване, от независима агенция, успяхме да идентифицираме начините, чрез които да върнем хората от града, които по различни причини, работят в съседните общини. Безспорно най-голям успех беше обновяването на индустриалните зони във Враца. Благодарение на подкрепата на Правителството, бяха отпуснати 2 млн. лв., които инвестирахме в пътната инфраструктура. С част от тези средства бяха възстановени 6 улици в промишлените зони.“  – каза Каменов и допълни, че Общината има списък с над 10 имота, които да бъдат предлагани на инвеститори.

 

Министърът на икономиката изказа уверението си, че подписването на меморандума за сътрудничество е началната стъпка на съвместната работа, свързана с привличане на инвеститори. „Борбата за инвеститори е много голяма. За да бъдем атрактивни ние трябва да предлагаме такива зони, каквито се предлагат в цяла Европа. Държавата, в лицето на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД ще вложи пари, за изграждане на инфраструктурата на имоти - общинска и държавна собственост. По този начин ще има готова и модернизирана база, където инвеститорите могат да дойдат и веднага да започнат да работят“ – каза Емил Караниколов и уточни, че  средствата ще бъдат предоставени от държавата и няма да са за сметка на общината. Министърът адмирира присъствието на срещата и на представители на образованието. „Вторият въпрос, които инвеститорите питат е, каква е професионалната квалификация в региона. Поздравявам г-н Каменов, че  работи в тази насока“ - допълни още Караниколов.

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес пожела ползотворно сътрудничество и посочи, че основен приоритет е привличането на инвестиции за региона. „Поздравявам Ви, че тук, във Враца виждаме обединение между местна и държавна власт. Тези общи усилия ще дадат възможност за бърза пътека на инвеститора.“, посочи още Антоанета Барес.

 

След срещата, кметът Калин Каменов показа на министъра на икономиката Емил Караниколов и на изпълнителния директор на дружеството Антоанета Барес някой от най-атрактивните терени за инвеститори в града. Те ще бъдат активно предлагани на компании, проявяващи интерес към Враца.