начало » Новини
27.04.2009
Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов и заместник-кметът по спорт, туризъм и оперативни програми Тони Милева откриха официално летния туристически сезон в община Враца

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов и заместник-кметът по спорт, туризъм и оперативни програми Тони Милева откриха официално летния туристически сезон в община Враца

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов, зам.-кметът по туризъм, спорт и оперативни програми Тони Милева, зам.-кметът по образование Силвия Драйчева пожелаха много успехи на всички представители на туризма от региона и ги увериха, че Общината ще бъде партньор във всяка нова инициатива, свързана с развитието на туризма.

На откриването бяха очертани плановете за развитие на града и региона в сферата на туризма, посочиха се някои от основните проблеми за решаване, както и амбициите на общината за развитие на целогодишен туризъм.

В природозащитния център „Натура” беше подредена и изложба на голяма част от туристически дестинации във Враца и региона, към които има интерес. Представители на туристическия бранш във всички категории бяха сред гостите на официалното откриване. На представителите на туристическия бранш бяха раздадени грамоти за първия гост на обекта им от името на Община Враца и Книга за впечатления и обещания със специално послание за успешен сезон от зам.-кмета по туризъм Т. Милева и копие от удостоверението за уникална туристическа дестинация, дадено на Община Враца от туристическата борса в Лугано - Швейцария.

„Враца започна да се преоткрива за останалия свят, а общината ще помогне с каквото може, за да не се чувствате сами в тежкото време на криза”, каза инж. Тотю Младенов. Николай Ненчев, който е новият зам.-председател на Българска асоциация по алтернативен туризъм, също поздрави гостите и им пожела успешна бизнес година. Въпреки кризата предприемачите в туризма очакват успешен летен сезон със 70 на сто заетост на хотелската база.

Община Враца ще номинира по време на Сезон „Лято 2009” най-добрите: туроператор, хотелиер, ресторантьор, инвеститор и личност с особени заслуги за развитието на туризма на територията на общината. Критериите за участие в номинациите ще бъдат брой туристи, продължителност на пазара, качество на услугите, култура на обслужване, работа с туристически кадри, предлагане на уникална марка, наличие на нов туристически продукт, участие в обществени дейности и инвестиции.

След приключване на официалната част беше направена и презентация на нов хотел в региона, който се намира в село Горна Бешовица на 15 км от градовете Мездра и Роман. Хотелът е разположен в подножието на един от най-високите върхове на Северозапада, а именно връх Косматица, на който има и паметник на културата. Комплексът разполага със собствено дивечово стопанство - сърни, елени, пауни и понита за докосване до дивата природа. В близост има язовир за спортен риболов и лодки за разходка.

 

Н. Божилова

Б. Банкова