начало » Новини
22.02.2018
Заместник-министър и кмет откриха „Синя стая“ във Враца

Заместник-министър и кмет откриха „Синя стая“ във Враца

Кметът Калин Каменов и заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов откриха официално във Враца „Синя стая” за  изслушване на деца жертви и извършители на престъпления. Това е четвъртото помещение за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, изградено от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца” по Тематичен фонд „Сигурност”. Средствата на целия проект за страната е в размер на 989 000 швейцарски франка, а за оборудването и строително-ремонтните дейности на „синята стая“ във Враца са изразходени 17 417 лв. Партньор по проекта е Община Враца, която предостави помещението безвъзмездно.

 „Благодаря на всички, които помогнаха и съдействаха във Враца да има „синя стая“ за щадящо изслушване на деца, които имат досег до съдебната система. Аз съм убеден, че капацитетът на местната съдебна система ще направи така, че „синята стая“ да се използва в максимални кратки и съкратени варианти, да се работи в мултидисциплинарен екип и наистина да се пазят децата и да се защити техния интерес.“ – каза кметът при откриването на специализираното помещение и посочи, че комплексът, в който се намира стаята се превръща в център, работещ активно с деца в риск, конфликт със закона или свидетели, в рамките на съдебния процес.

 

Заместник-министърът Евгени Стоянов заяви, че министерството на правосъдието винаги е работило в интерес на децата. „Реализирането на проекта във Враца е доказателство за добрата координация между различните институции.“ – каза още Стоянов и пожела „синята стая“ да се ползва по предназначение. Той допълни още, че предстои да бъдат открити в още четири града в страната специализирани помещения за  щадящо изслушване на деца. Заместник-министърът благодари на кмета на Враца за съдействието при реализирането на проекта и му връчи плакет за добро партньорство.

Калин Каменов връчи на ръководителя на проекта Трифон Трифонов икона с лика на св. Мина, която да пази децата и да им дава сили и напътствия.

След официалното откриване бе направена демонстрация на разпит на дете от експерт, обучен за работа с деца.

 

 „Синята стая" във Враца е помещение, което е преградено на две и има два отделни входа, които са свързани от обща стена и т.нар. венецианско стъкло. В едното помещение влизат децата и придружаващите ги социални работници, психолози, педагози или други експерти, специално обучени за работа с деца. В съседното помещение, което е специално оборудвано с аудио техника, разпитът може да бъде наблюдаван и слушан от съдии, прокурори, полицейски служители и адвокати. Целта на „синята стая" е да се избегне допълнителното травмиране на децата, участващи в правни процедури, независимо дали са жертви на престъпления, свидетели или правонарушители, да се гарантират защитата на интересите и правата им.

На официалното откриване на „синята стая“ във Враца присъстваха представител на Швейцарското посолство в България, председателите на Окръжен и Районен съд Враца – Надя Пеловска и Васил Ганов, прокурори, експерти от социално подпомагане, психолози, представители на МВР и членове на Адвокатската колегия в града.

Водосвет за здраве и благопожелания беше отслужен от отец Аспарух.