начало » Новини
27.04.2009
Близо 1 000 врачани се включиха в Пролетния спортно-туристически събор ”Леденика 2009”

Близо 1 000 врачани се включиха в Пролетния спортно-туристически събор ”Леденика 2009”

Празникът беше открит от кмета на община Враца инж. Тотю Младенов и зам.-кмета Тони Милева. Мероприятието се проведе в събота пред хижа „Леденика” във Врачанския Балкан. В деня на спортно-туристическия празник се проведоха състезания в дисциплините: туристическа щафета и теглене на въже.

В дисциплината туристическа щафета при най-малките победиха състезателите от училище„Никола Войводов”, втори и трети се наредиха съставите на „Васил Левски” и „Отец Паисий”. В надпреварата при учениците 10 - 12 клас първото място стана притежание на отбора от Езикова гимназия „Йоан Екзарх”, втори се класираха възпитаниците на „Отец Паисий”, а трети остана съставът на Професионалната техническа гимназия. В надпреварата при мъжете и жените шампиони станаха представителите на туристическо дружество Търговище. Втори и трети се наредиха тимовете на Враца и Лом.

В най-атрактивната дисциплина в състезанието теглене на въже победител във възрастовата група от 5 до 8 клас стана отборът на училище “Никола Войводов”, втори се класираха възпитаниците на „Козма Тричков”, а трети завърши съставът на „Христо Ботев”. При юношите и девойките 11-12 клас най-издръжливи се оказаха състезателите от СОУ “Христо Ботев”, възпитаниците на Асен Шиперков съвсем заслужено спечелиха първото място в дисциплината. Техни подгласници станаха отборите на Езикова гимназия и Професионалната техническа гимназия. В надпреварата при мъжете и жените най-силни се оказаха състезателите от туристическо дружество ”Веслец” Враца.

Призьорите в отделните дисциплини получиха много предметни награди осигурени от Община Враца и фирми спонсори. Истинска атракция предизвика изпълнението на Ансамбъла за народни танци „Ритмика” от „Отец Паисий” с ръководител Анелия Цветанова. Участниците изпълниха „Билка” и „Тракийски танц”. Ученици от 7-ми и 8-ми клас от училището по изкуства свириха на гъдулка и акордеон. Природолюбители от ЦДГ „Българчета” във Враца съчетаха пролетния спортен празник „Леденика 2009” и си спретнаха експедиция в пещерата „Леденика”. Те бяха придружени от родители и учители, а специален екскурзовод им беше зам.-кметът по спорт, туризъм и оперативни програми Тони Милева.

Н. Божилова