Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
27.04.2009
През тази година Община Враца отново е домакин и организатор на четвъртия Международен фолклорен фестивал ”Врачанска пролет”.

През тази година Община Враца отново е домакин и организатор на четвъртия Международен фолклорен фестивал ”Врачанска пролет”.

Този чудесен пролетен празник за град Враца се превръща в традиция като подарък от Община Враца за гражданите и гостите на града през дните 29 и 30 април и 1 май.

Свои традиционни танци ще покажат чуждестранните участници - колективите “Заря”от гр. Кичево – Македония, ”Агиа Параскеви” - Гърция, “Авив” и “Весна” от Украйна, изпълнители от град Серпухов – Русия. От българска страна ще се включат колективи от гр. Банско, танцова формация ”Магнифика” при Езикова гимназия - Враца, танцовите колективи при читалище ”Просвета” - гр. Мездра, читалище “Развитие” и танцов състав “Хемус” при община Враца. В рамките на фестивала ще се представят и колективи от с. Полско Косово, област Русе, гр. Правец и с. Мрамор, област Софийска.

Най-голямата изненада и атракция за гражданите и гостите на Враца тази година ще бъде участието на нестинарска група от с. Царево, област Бургас. Преди да започнат своето участие на 29 април, колективите ще бъдат приветствани от кмета на общината инж. Тотю Младенов. Колективите ще направят малки демонстрации и ще се отправят за участие в концертни програми в селата: Чирен, Згориград, кв. Бистрец и Враца.

 

Кратка история на МФФ „Врачанска пролет”:

Международният фолклорен празник “Врачанска пролет” се организира за първи път през 2006 година с помощта на Фондация “Европа” от гр. София като продължение на Международния фолклорен фестивал “Софийска пролет”. В него взеха участие колективи от Казахстан, Италия, Хърватия, България – гр. Китен, Мездра и Враца

Във втория Международен фолклорен фестивал участваха колективи от Украйна, Русия, Италия, Гърция, Беларус и България с общо 234 участника. Участваха колективите: “Созвездие”, “Созорие,” “Славутич” и „Матрица” от Украйна и Беларус, както и “Диверса-Менте Джовани” от Италия и “Академика Еленика” от Гърция.

През 2008 година се проведе третият Международен фолклорен фестивал, който изцяло беше организиран от Община Враца. Участваха колективи от четири балкански страни. Танцьорите и певците бяха от Гърция, Сърбия Румъния и България. От българска страна взеха участие колективи от гр. Монтана, Враца – ТС ”Хемус”, АНПТ ”Вратица”, танцов състав при СОУ ”Отец Паисий”. До сега нито един от колективите не е повторил своето участие. Всички състави са различни и интересни танци.

 

Програма на Международен фестивал „Врачанска пролет” – 2009 г.

 

П. Ганчовска