начало » Новини
03.03.2018
Калин Каменов: Трети март е рождението на съвременна България

Калин Каменов: Трети март е рождението на съвременна България

„Трети март е денят на рождението на съвременна България, за която преди 140 години хиляди български опълченци, руснаци, украинци, молдовци, румънци, сърби, естонци, финландци са повярвали, че трябва да бъдем свободни. Жертвали са се и са оставили костите си и кръвта си тук, по нашите земи завинаги. Затова днес, свеждайки глави в знак на почит и уважение към техния подвиг ние трябва да празнуваме, защото трети март е денят, в който всеки един, независимо в кое кътче по света се намира, носи в сърцето си обичта към България. Днес, всеки има своята роля, защото всеки един от нас е България. Нека заедно да си кажем: Честит празник! Да живее България!“ – каза в словото си кметът Калин Каменов по повод Националния празник на България – 3-ти март и допълни, че с всяка изминала година на площад „Христо Ботев“ има повече празнуващи, а сред тях са и стотици деца, които със своите родители, гордо носят българския трибагреник.

Тържественото честване на Освобождението във Враца започна с нова патриотична инициатива. Зелено знаме, с надпис „Свобода или смърт”, с размери 6 на 4,5 метра бе пренесено от пространството пред бившето кино до площад „Христо Ботев”.  Трикольорът бе носен на ръце от ученици от Средно училище „Христо Ботев”, младежки работници от Звено „Център за младежки дейности” Враца и  съпроводено от заместник-кмета Петя Долапчиева. В шествието се включиха кметът Калин Каменов, ученици от врачански училища и граждани.

Официалната церемония по отбелязване на Националния празник започна с издигане на българския трибагреник.

За първи път, по повод националния празник на България, Община Враца организира и флашмоб, посветен на българското знаме. Ученици от началните училища „Иван Вазов”, „Иванчо Младенов” и „Св. Софроний Врачански” пресъздадат националния флаг, като всеки цвят на българското знаме беше оформен с участието на 140 ученика, символизиращи 140 години от Освобождението. Общият брой на участниците в композицията беше 420.

Благодарствен молебен и водосвет за здравето и благоденствието на жителите на Враца, отслужи секретарят на Врачанска света митрополия Николай Костадинов, в съслужие със свещеници и участието на църковен хор.

На тържествената церемония присъстваха народни представители, общински съветници, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, секретаря на Община Враца Нина Дакева и др.

В програмата, по случай отбелязването на 3-ти март се включиха военнослужещи от Военно формирование 54990, Врачанска Митрополия, средношколски смесен хор към СУ „Отец Паисий“, Симона Йорданова от II  „а“ клас на НУ „Иванчо Младенов“, Духов оркестър при читалище „Развитие“. В знак на преклонение и признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.

 

Под звучните песни на носителите на награди от „Пирин фолк” – Юри Крумов и Светлин Миланов, на площад „Христо Ботев“ се извиха пъстри български хора, предвождани от националния трибагреник.