Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
30.04.2009
Танцьори и изпълнители от пет европейски държави пристигнаха във Враца за участие в IV-тия Международен фолклорен фестивал “Врачанска пролет”.

Танцьори и изпълнители от пет европейски държави пристигнаха във Враца за участие в IV-тия Международен фолклорен фестивал “Врачанска пролет”.

Откриването се състоя на 29 април точно в 17.30 часа пред сградата на Община Враца. Всички състави представиха малка част от танците, с които ще вземат участие във фестивала. Час преди откриването ръководители на всички гостуващи състави се срещнаха с кмета на инж. Тотю Младенов и си пожелаха успех. В продължение на три дни на сцените във Враца, кв. Бистерц и селата Чирен и Згориград над 380 човека ще представят национални танци и песни.

Сред участниците са съставите “Заря” от гр. Кичево - Македония, “Агиа Параскеви” – Гърция, “Авив” и “Весна” от гр. Суми, Украйна, “Дацинтондо” – Италия, певци от Серпухов – Русия. От българска страна се включиха изпълнители от Мездра, Правец, Банско, от русенското село Полско Косово и софийското Мрамор.

    

Фестивалът се организира от Община Враца за четвърти пореден път. Целта на празника е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони, както и запознаване с фолклора на гостуващите държави. Фестивалът е възможност за създаване на нови контакти и приятелства, както и възможност на гости от различни страни и региони да разгледат интересни туристически обекти и природни дадености на Враца. Всеки колектив е подготвил за участието си програма за сборен концерт - 30 минути, програма за концерт на открито - до 15 минути и елементи за празнично дефиле, предвидено за 1 май в централната пешеходна зона на град Враца.

 

Н. Божилова