начало » Новини
12.03.2018
Враца се преклони пред небесния закрилник на града – Св. Софроний Врачански

Враца се преклони пред небесния закрилник на града – Св. Софроний Врачански

„На този ден Враца почита своя небесен закрилник. Днес, ние, неговите наследници, имаме задача, която трябва да изпълним и тя е да пазим, да съхраняваме , да създаваме и да обичаме онази България, за която той се е борил, благославял и се е молил. Сигурен съм, че пазейки българския език, духовност и традиции, ние като врачани, ще може гордо да се наречем наследници на Св. Софроний Епископ Врачански. Честит празник!“. Това каза в словото си кметът Калин Каменов на тържественото отбелязване на 279 години от рождението на българския духовник и 109 години от основаването на училището в града, носещо неговото име.

Пред паметника на възрожденеца, където се проведе честването, прозвуча поетична композиция, включваща стихове в прослава към  будителя, поднесена от възпитаници на Начално училище „Св. Софроний Врачански“.

 

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници.

На официалното честване присъстваха още областният управител Малин Николова, общински съветници, заместник-кметът Петя Долапчиева, ученици и граждани.

В знак на синовна признателност, пред паметника на небесния закрилник на Враца, бяха поднесени венци и цветя.