начало » Новини
14.03.2018
3 D мапинг отново ще радва врачани за Ботеви дни 2018

3 D мапинг отново ще радва врачани за Ботеви дни 2018

Уникалното триизмерно аудио-визуално шоу отново е включено в програмата на Ботеви дни. Предложението бе направено от кмета Калин Каменов на второто заседание на Ботевски организационен комитет. 3 D мапинг проектът „Балканът пее хайдушка песен“ ще бъде реализиран чрез спонсорство. Тази година ще бъдат включени нови елементи, които ще подсилят атрактивното светлинно-звуково шоу. С него на 26 май, от 21:30 ч. официално ще бъдат открити Ботеви дни 2018.

Нова инициатива в тазгодишната програма, която също беше предложена от кмета Каменов, е провеждане на конкурс-рецитал  за ученици от четвърти клас „С Ботев в сърцето“. Конкурсът се посвещава на 170 години от рождението на поета-революционер и 142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Излъчените победители от всяко учебно заведение ще имат възможността да участват след това в Националния конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия, също включена в програмата по повод честванията. Наградата за победителите е екскурзия до кораба-музей „Радецки“.

За първи път във Враца, по време на Ботеви дни, ще бъде представено дигитализирано копие на тефтерчето на Христо Ботев. Предложението е на директора на Регионалната библиотека Силвия Врачовска.

За втора поредна година ще се проведе и конкурсът „Най-патриотичен клас“. Тази година има изменение в регламента и в него ще могат да участват ученици от 10 и 11 клас на училищата в Община Враца, а не както досега зрелостници.

 

„И тази година в програмата има включени вечерни концерти на открито, но целта е те да бъдат насочени към фолклора и патриотично-възрожденските песни. “, каза още Каменов.

В програмата на Ботеви дни 2018 отново присъстват традиционни инициативи, като изложби, конкурси, ботевска работилница, спортни прояви. И тази година ще се проведе шествието на детските и юношеските мажоретни състави, както и инициативата „Със стихове и песни по Ботевата алея – по стъпките на Ботев“.

На второто заседание участие взеха още Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий, заместник областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметът Петя Долапчиева, представители на Ботевския организационен комитет и на медии.

Третото заседание на Ботевския организационен комитет е насрочено за 11 април от 13:00 ч.