Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
07.05.2009
Италианският посланик Стефано Бонацо и кметът на Враца Тотю Младенов откриха паметник на жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Италианският посланик Стефано Бонацо и кметът на Враца Тотю Младенов откриха паметник на жертвите от наводнението на 1 май 1966 г.

Пред жители и гости на град Враца беше представен и филм за наводнението и последствията от него. Лентата е озаглавена "Става на Балканите" и е създадена от телевизия RAI 3, съвместно с фондация "Става 1985”.

Монументът е изработен от скулптора Красимир Кръстев. Камъкът тежи 9 тона и е изваден от коритото на река Лева. За първи път от 43 години насам близките на 39 души от Згориград, които отнесе стихията, имаха къде да почетат паметта им. „Обикновено хвърляхме цветята си в реката” каза кметът на селото Асен Петров. Паметният знак е поставен в двора на местната църква „Света Троица”.

На поклонението в село Згориград пристигна и италианска делегация от община Тезаро, начело със зам.-кмета Джовани Дзанон. Връзките между двете общини датират от няколко години, когато се разбира, че идентично бедствие е сполетяло и планинското градче Става в италианската община Тезаро. Тази година се навършват 130 години от взаимоотношенията между Италия и България, припомни Негово Превъзходителство Стефано Бонацо. Той беше поканен от кмета на Враца да присъства и на първа копка от газификацията на града на 11 май, тъй като основен акционер в "Рила Газ" е италианската компания "Аче Газ".

Всяка година на първи май жителите на врачанското село Згориград почитат паметта на своите съселяни загинали при наводнение през 1966 година. На тази дата преди 43 години се скъсва стена на хвостохранилище. Стотици тонове вода и кал тръгват към Враца, където същия ден има манифестация посветена на 1 май - Ден на труда. Калната маса първо минава през Згориград, помитайки всичко по пътя си и разрушавайки близо половината от селото, а след това и част от град Враца. Броят на загиналите е голям като сред тях са и 39 жители на живописното балканско селище. По официални данни загиналите са 107, но според очевидци на събитията от 66-та техният брой е близо 500.

На 1 май 2009 г. тяхната памет беше почетена с панихида отслужена в храма “Света Троица” от епископ Киприян, а да сведат глава в съпричастност с жертвите на трагедията на службата присъстваха посланикът на Италия Стефано Бенацо, кметът на община Враца Тотю Младенов, кметът на селото Асен Петров, роднини и приятели на загиналите, както и делегация от италианския град Тезаро, сполетян от същата трагедия на 19 юли 1985 г. В двора на църквата беше открит и паметник на жертвите на трагедията. „До сега нямаше къде да поставим цветя и се радвам, че община Враца помогна за изграждането на монумента” заяви кметът на Згориград Асен Петров. „Този паметник ще ни напомня за бедствието и няма да ни позволи да забравим паметта на загиналите” - заяви от своя страна кметът на община Враца Тотю Младенов.

Трагедията свързва Згориград и Става през 2004 година и от тогава двете населени места са побратимени. В Италия се прави много за да не се забравят подобни трагедии и да се помнят уроците на историята.За това помага и фондация “Става” носеща името на миньорско жилище напълно унищожено от калната маса след скъсване на местното хвостохранилище. За това фондацията съвместно с италианската телевизия РАИ засне документален филм за трагедиите в Згориград и Тезаро. Лентата беше прожектирана пред жителите и гостите на Згориград. За заснемането на филма помагат Община Враца и Петър Петров основател на информационния портал ВИЗИТ ВРАЦА. След разследването на катастрофата в Тезаро се присъждат над 130 милиона евро обезщетения, а районът е възстановен за 15 години. На мястото на трагедията има построен музей и е създадена Асоциация на пострадалите, която продължава да играе активна роля в обществото, осигурява промени в нормативната база за облекчаване живото на засегнатите от трагедията.

 

Н. Божилова