Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
26.03.2018
Със засаждане на лози бе поставено началото на Пролетните празници във Враца

Със засаждане на лози бе поставено началото на Пролетните празници във Враца

            Десет лози от сорта „Врачански мискет“ бяха засадени в дворното пространство до Детската музикална школа в града. Програмата откриха танцьорите на представителен танцов състав „Хемус“. Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията, освети насажденията.

На събитието, с което се постави началото на Пролетните празници в града, присъства и кметът Калин Каменов. „Щастлив съм, че днес създаваме нещо, свързано с един от символите на града ни – Врачанския мискет. Така, в центъра на Враца ще бъде обособен кът, където жители и гости на града да видят как изглеждат насажденията от популярния винен сорт грозде. Надявам се, че с общи усилия ще предадем традицията на младите хора. Пожелавам на всички здраве и нека заедно се наслаждаваме на празничната програма, в навечерието на Великден“ – отбеляза Каменов по време на празника.

Спазвайки традицията, лозите бяха засадени само от мъже. Кметът Каменов, Врачанският митрополит Григорий, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник областният управител Комитски и производителят на известното врачанско вино – Тихомир Костадинов, положиха насажденията от сорта „Врачански мискет“.

В рамките на културната програма беше представена историята на лозарството във Враца и по-конкретно – на насажденията от сорта „Врачански мискет“.

Събитието завърши с дегустация на вино, под звуците на духовия оркестър при Народно читалище „Развитие“.

На празника присъстваха още: заместник-кметът Долапчиева, жители и гости на града.

 

#
# # # #