Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
12.05.2009
Кметството на село Баница и читалище „Светлина” организираха деветото издание на традиционния пролетен Празник на баницата с конкурс за най-добрите майстори на баници.

Празникът беше открит от кмета на община Враца инж. Тотю Младенов. В конкурса за най-добра баница участие взеха повече от 50 кулинарни произведения. Българската национална телевизия подготви специално предаване, посветено на празника в село Баница.

С конкурс за най-хубава баница започна тържеството по случай Празника на баницата във врачанското село с вкусно име. Участниците бяха 53-ма. Вкусните ястия бяха оценявани от компетентно жури, съставено от професионални баничари, журналисти и краеведи. Почти всички участници получиха награди, осигурени от областния управител на Враца д-р Антонио Георгиев, кметът на община Враца инж. Тотю Младенов, кметство Баница, политически партии и други организации. 73-годишната Мария Вълова получи телевизор, който спечели след томбола. Община Враца дари брашно на всички призьори плюс парични премии в размер на 30, 20, 10 лв., съответно за първо, второ и трето място.

Д-р  Георгиев и тази година дари всеки един от петдесет и тримата състезатели с един чувал брашно, за да има с какво да се упражняват и за конкурса догодина. Брашното ще бъде дарено на хората на 28 май, когато в село Баница посрещат участниците в Националния поход по стъпките на Ботевата чета.

Специален гост на 9-я поред Празник на баницата беше и лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов, който приветства мероприятието, запазващо традициите на народа.

Първо място за солена баница беше присъдено на Иванка Димитрова, а за сладка на Николина Божинова. Специални награди получиха Йошка Вергилова и Пелана Нинова за изработката на оригинални ястия. Те получиха по 10 кг. брашно и 30 лв. С вкусна сиропирана баница изненада присъстващите и зам.-кметът по образование Силвия Драйчева, която грабна една от специалните награди. Силвия Драйчева от своя страна дари наградата си на баница с номер 1.

С народни танци, брейк, песни и танци на деца от детската градина премина веселата част в читалище "Светлина". Подарък - 5 пана "История на християнството", получи местното училище от фондация "13 века България". На обяд в парка беше осветена и курбан чорба, а множество гости и жители на селото продължиха веселбата под звуците на духова музика и естраден оркестър. Това е най-голямото събитие в селото. Празникът на Баницата е уникално събитие, регистрирано като единствено в цял свят.

Н. Божилова