начало » Новини
01.06.2018
Калин Каменов: „Днес трябват по-малко думи и повече дела!“

Калин Каменов: „Днес трябват по-малко думи и повече дела!“

    „Преди 142 години малка чета ревностни родолюбци стъпва на Козлодуйския бряг и тръгва към Врачанския балкан. Ботевите четници се изкачват на върха, за да събудят цял един народ с вика – „Свобода или смърт!“. Този вик, отеква и до днес в сърцата на всеки един българин, независимо къде се намира. В дни като днешния, трябва да осъзнаем, че именно единността ще ни направи силни. Уважаеми съграждани, нека бъдем истински родолюбци, да работим за нашата страна, за общия ни дом, защото само тогава заветът на Ботев ще бъде изпълнен. Днес, повече от всякога осъзнаваме  казаното от Апостола – „Дела трябват, а не думи!“. Честит празник! Да живее България!“ – с тези думи, кметът Каменов даде началото на тържествения митинг-заря, в памет на поета и революционер – Христо Ботев.
    След приемането на почетния строй на ротите, президентът на Република България Румен Радев приветства множеството жители и гости на Враца. „Събрали сме се да почетем Ботев и неговите четници, да склоним глава пред загиналите за свободата на родината. Празник като днешния е повод за смирение и размисъл. Уверен съм, че няма българска зла участ, има българска воля и Христо Ботев е нейното олицетворение“.

    Програмата продължи с едноминутно мълчание, в памет на Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на родината, след това пред паметника на Войводата бяха поднесени венци и цветя.
    В края на церемонията, под звуците на емблематичната песен „Притури се планината“, небето над града бе озарено от внушителна заря.
    На военния ритуал присъстваха още: народни представители, председатели на политически партии, областният управител Малина Николова, председателят на Общински съвет – Враца Румен Антов, общински съветници, кметове от страната, делегациите от побратимените градове, секретарят на Община Враца и заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, както и хиляди жители и гости на Враца.

    Преди тържествения митинг-заря, в сградата на Драматично-кукления театър се проведе патриотичен спектакъл, на който бяха представени ключови моменти от живота и делото на Ботев и неговите съратници.