Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
22.08.2018
Турнето на „Фортисимо Фест“ гостува във Враца

Турнето на „Фортисимо Фест“ гостува във Враца

Враца е един от трите града в България, в които ще се проведе уникалният фестивал за класическа и фолклорна музика „Фортисимо Фест“. Звездният концерт ще се състои в деня на откриването на 130-ото юбилейно издание на традиционния Врачански есенен панаир - 14 септември от 20.00 ч. пред стадион „Христо Ботев“.

Този септември турнето на “Фортисимо Фест” ще премине също през София и Разград. Концертите са със звездното участие на Софийска филхармония, Разградска филхармония, Дони, Светлин Русев, Михаела Филева, Славин Славчев, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова, хор “Космически гласове” с диригент Ваня Монева и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов.

И тази година фестивалът за класическа и фолклорна музика на открито “Фортисимо Фест” обещава незабравимо преживяване. Две филхармонии - Софийска и Разградска - ще свирят златна българска класика, български фолклор и музика от златни български филми под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази. Участие в концертите ще вземат Дони, звездите на Монте Мюзик и Вирджиния Рекърдс, виртуозният цигулар Светлин Русев, както и композиторът и музикант Георги Андреев. Три изключителни концерта на открито - във Враца на 14 септември, в Разград на 12 септември, площад “Ларго” и в София на 16 септември пред Народен театър “Иван Вазов” ще съберат отново под звездите любителите на голямата българска музика от последните 100 години.

В трите града, програмата на концертите ще бъде разделена на три части. Истински спектакли, те ще започват с класически български произведения за оркестър. Водещите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов неусетно ще пренасят публиката през фолклорните мотиви на Георги Андреев, а за финал ще звучи незабравима музика от култови български филми.

Българската филмова музика за втори път присъства в програмата на “Фортисимо Фест” и това се случва след големия й успех на концертите през 2017 г. По традиция фестивалът е подготвил зрелищен финал за всеки от своите концерти, които ще бъдат с продължителност час и половина. Входът за концертите е свободен. Организатори на инициативата са фондация “Америка за България” и фондация “Триола Квинтола”.

xxx

“Фортисимо Фест” е фестивал за класическа музика, основан през 2010 г. от маестро Максим Ешкенази с подкрепата на фондация “Америка за България”. Философията на фестивала стъпва върху преодоляването на границата между елитарното изкуство и широката публика.

Дългострочната му цел е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи. Защото музиката прави хората щастливи! В годините на своето съществуване “Фортисимо Фест” привлича млади и успешни творци и

представя музиката по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин. От 2017 г. “Фортисимо Фест” посвещава концертите си на голямата българска музика.

#
# # # #