начало » Новини
07.09.2018
Калин Каменов: „Просперитетът на страната ни, зависи от нашите усилия!“

Калин Каменов: „Просперитетът на страната ни, зависи от нашите усилия!“

     „Три са националните символи, които трябва да уважаваме и почитаме – знамето, химна и герба. Има и мото, което всички знаем, но забързани в ежедневните си грижи, рядко си го припомняме. Затова днешният празник е време за равносметка. В деня на Съединението не трябва да забравяме, че сме силни и ще успеем само, когато сме заедно. Ако уважаваме труда си и вярваме, че всеки един от нас може да бъде важна част от българското единение, само тогава ще преодоляваме с достойнство трудностите. Уважаеми съграждани - просперитетът на страната ни, зависи от нашите собствени усилия. Нека сме единни – това е посланието на днешния ден! Честит празник! Поклон пред героизма на предците ни!“ – каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по случай Съединението на България.
     Церемонията по случай 133-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение, до гаровия площад в града /Лъвчето/.


     Началото на тържеството започна с изпълнение на стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“, в изпълнение на актьора Борислав Борисов. Исторически факти за Съединението изнесе Мая Антова - гл. учител по история в Средно училище „Христо Ботев“. Благодарствен молебен и водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
     В знак на признателност и преклонение, пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.


     На тържествената церемония присъстваха още народни представители, областният управител Малина Николова, председателят на общинския съвет Румен Антов, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, общински съветници, секретарят на Община Враца Нина Дакева, директори на институции.
     В отбелязването, организирано от Община Враца, участие взеха духов оркестър при Народно читалище „Развитие - 1869" - Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, ученици, граждани.
     Празничният ден продължи с концерт на духовия оркестър, който се състоя в градинката пред пощенската палата.
     Част от честванията на Съединението е и концерт на Симфониета Враца, който ще се проведе на 7 септември от 19:00 ч. в Градската концертна зала.