Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
17.10.2018
В Деня на будителите започва изграждането на паметник-чешма в памет на режисьора Людмил Кирков

В Деня на будителите започва изграждането на паметник-чешма в памет на режисьора Людмил Кирков

Първа копка на паметник-чешма на емблематичния режисьор, роден във Враца, Людмил Кирков ще бъде направена в Деня на народните будители – 1 ноември в градинката пред Дома на науката и техника. Бележитият врачанин е автор на 16 знакови за българското кино филми, сред които „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Матриархат“, „Селянинът с колелото“ и др.

Автор на паметника е скулпторът Милен Каменов. Модерната визия на монумента е подчинена на формата на кино лента, съчетаваща чешма и барелеф, пластично изграден, извисяващ се над композицията, така че всеки отпивайки от „извора“ да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков. На паметника ще бъдат изписани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков.

 

Идеята за създаване на монумента е на Инициативен комитет „В памет на Людмил Кирков“, с председател Филип Трифонов - актьорът изиграл ролята на Ран във филма сниман във Враца „Момчето се отива“ и зам.-председател - Евелина Васкова, директор на Дома на науката и техниката.

През настоящата седмица, инициативният комитет стартира кампания за набиране на средства за издигане на барелефа. Всеки желаещ да подпомогне изграждането на паметник-чешмата може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.

Почитането на паметта на великия български кинорежисьор ще продължи и през месец декември. В седмицата, когато е роден Людмил Кирков - 14 декември и когато е починал – 12 декември, ще се прожектират негови филми. Поканени са да присъстват и актьори, участвали в незабравимите български ленти.

 

#
# # # #