Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
17.10.2018
Калин Каменов: „Няма да допуснем компромиси при обновяването на пешеходната зона“

Калин Каменов: „Няма да допуснем компромиси при обновяването на пешеходната зона“

            „В последните няколко седмици в общественото пространство активно се спекулира с проекта за обновяването на централната пешеходна зона. Затова с моя екип непрестанно извършваме проверки на терен, разговаряме с граждани и предоставяме подробна информация за напредъка на ремонтните дейности. Категоричен съм, че няма да допуснем никакви компромиси при изпълнението на проекта.“ – каза Калин Каменов на традиционната среща с медиите „Кафе с кмета“.

            В рамките на срещата градоначалникът разясни на какъв принцип са предвидени за обновяване отделните участъци от централната пешеходна зона. „Проектът е изготвен през 2015 година и в него е обхванато пространството от гаровия площад до централния „Христо Ботев. Въпреки това, отпуснатият финансов ресурс по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020г. е недостатъчен, за да бъдат обновени всички зони. През 2016 година, с експертите от Община Враца дискутирахме възможността да не се ремонтира площад „Христо Ботев“, а средствата да бъдат пренасочени за реконструкцията на участъка от ул. „Кръстьо Българията“ до площада пред гарата. За съжаление, управляващият орган категорично отказа да се извършват промени в проекта.“ – заяви Каменов и допълни, че при наличие на финансови средства, ще бъдат ремонтирани и необхванатите зони по проекта.

 

            На пресконференцията бе обсъден и видът на новата настилка, която ще бъде поставяна на пешеходната зона. Главният архитект на Община Враца – Чавдар Спасов, който е и ръководител на проекта поясни, че с много усилия е променен материалът, с който ще бъде изградена новата настилка. „По проект беше предвидено да се поставят клинкерни плочи, с дебелина от 1,4 см. Подобни екструдирани плочки са твърде неустойчиви и се използват предимно при облицовката на басейни или други мокри помещения. Съвместно с кмета Каменов водихме преговори с управляващия орган те да бъдат подменени. На 20 септември 2018 година, получихме положително становище за промяна на материала. Новата настилка, предвидена за монтаж е с дебелина 8 см. и е изградена от екструдиран бетон, със специален износващ слой. Подобен тип материал е използван и при изграждането на площадите в Плевен, Бургас, както и пред Министерски съвет.“ – заяви главен архитект Спасов и допълни, че плочите се правят по 50-годишна немска технология.

 

            По време на срещата, кметът Калин Каменов заяви, че в рамките на проекта няма да бъдат премахвани чинарите по централната пешеходна зона. „Дългогодишните чинари няма да бъдат премахвани, стига да не са болни или изсъхнали. Предвижда се пространството около тях да бъде облагородено, да се добави нов слой земя и да се изгради поливна система. В проекта е планирано засаждането и на нови растителни видове.“ – каза още  кметът Каменов.

Към момента е издадено разрешително за строеж по проекта и е открита строителна площадка. Подменени са всички подземни комуникации в парка до църквата „Св. Николай“. Фирмата-изпълнител е извършила сградни отклонения и подмяна на водопровод в района пред сградата на Община Враца и читалище „Развитие“. Изградени са зелени площи, настилки, шахти и поливна система в пространството зад паметника на Христо Ботев.

#
# # # #