начало » Новини
22.05.2009
Националният ден за почистване на природните паркове ще се отбележи и във Враца

На 23 май 2009 г. за втори път в България ще се отбележи Националният ден за почистване на природните паркове. Във Враца организатори на почистването са Природен парк „Врачански балкан” и Община Враца. От 9.00 до 10.00 ч. пред природозащитен център „Натура” (Джамията) над 100 любители на природата и Врачанския балкан ще се съберат, за да организират почистването на парка от града до местността „Леденика”. Гост на инициативата ще бъде завеждащия консулския отдел на посолството на Германия у нас. За участниците са осигурени награди – мобилен апарат, аксесоари, тениски, шапки и др.
Кампанията Национален ден на природните паркове 2009 е инициатива на WWF в партньорство с GLOBUL (в рамките на дългосрочната стратегия GLOBUL Green) и с администрациите на 11-те природни парка в България.
Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над хиляда доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата.

П. Ганчовска