начало » Новини
06.11.2018
Награждават активни граждани в деня на Освобождението на Враца

Награждават активни граждани в деня на Освобождението на Враца

За първи път тази година в деня на Освобождението на Враца, 9-ти ноември, кметът Калин Каменов ще връчи награди „Вестител“. Инициативата цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи.

Официалното връчване на наградите е част от културната програма на Община Враца по повод празника. То ще се състои по време на тържествения концерт на Симфониета – Враца и оперните певци Диляна Георгиева и Петър Данаилов, на 9 ноември от 18.30 часа в Градската концертна зала.

Отбелязването на 141-вата годишнина от освобождението на града ще започне в 11:30 ч. пред паметника „Вестителят на свободата” в м. Калето („Хижата”). Участие ще вземат духов оркестър при НЧ „Развитие”, актьори от Драматично-куклен театър – Враца, квартет „Чарити” при ЦПЛР „ЦРД” Враца. Водосвет за празника ще отслужи Врачанският Митрополит Григорий. Освен че ще бъде почетена паметта и делото на героите, борили се за Освобождението на Враца, фокусът на празника ще се насочи и към делото на  видни врачани, прославили нашия град.

Пред паметника „Вестителят на свободата” и паметните плочи на руските прапоршчици Данилевский и Велинский ще бъдат поднесени венци и цветя.

По повод празника, кметът Калин Каменов подарява безплатно посещение на ученици от средните училища на представлението „Железният светилник”. Постановката по романа на Димитър Талев ще бъде изнесена от театър „Българска армия“ на 6 ноември /вторник/ от 15:00 ч. в салона на НЧ „Развитие 1869”- Враца.