начало » Новини
15.11.2018
Калин Каменов за втори път с награда от конкурса „Кмет на годината“

Калин Каменов за втори път с награда от конкурса „Кмет на годината“

На официална церемония в Националния дворец на културата в София, Калин Каменов получи награда за кмет на годината, в категория „Видеонаблюдение и сигурност“ - раздел "Големи общини". Отличието му бе връчено от актьора и режисьор Ники Илиев. „Благодарение на изградената система за видеонаблюдение, Враца се превърна в един много по-спокоен и уреден град, в който правилата се спазват" - каза в словото си кметът на Общината и благодари за подкрепата на всички свои съграждани.

Наградата се присъжда за подобряване сигурността на гражданите и контрол при спазване на общинските наредби чрез внедряването на най-модерната система за видеонаблюдение в страната, в която е вграден последен модел изкуствен интелект на световно равнище. Враца е първият град, в който бе въведен уникалният софтуер. 

В системата за видеоконтрол са инвестирани близо половин милион лева от местния бюджет. На територията на града са разположени 36 камери за наблюдение, на 14 ключови кръстовища и пътни артерии.

Това е втората награда, с която кметът Калин Каменов е отличен в престижния конкурс „Кмет на годината“. През изминалата година той получи приз в категория „Градска среда“.

На церемонията присъстваха още: еврокомисарят Мария Габриел, министърът на туризма Николина Ангелкова, омбудсманът на Р. България Мая Манолова, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и др.

В шестото издание на конкурса, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, участваха всичките 265 общини в страната, които се състезаваха в общо 10 категории.

Конкурсът „Кмет на годината“ е инициатива, която стартира в България през 2013 година. След национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите градоначалници в страната.