начало » Новини
16.11.2018
Калин Каменов провери готовността на БКС за зимата

Калин Каменов провери готовността на БКС за зимата

            Преди началото на зимния сезон, кметът Калин Каменов извърши проверка на наличната техника на общинското предприятие „БКС“, както и готовността за зимата. „В последните няколко години полагаме големи усилия за модернизиране на техниката на БКС, за да може да има по-ефективно, бързо и адекватно почистване на града при зимни условия. Ако преди години автопаркът на предприятието беше пълен с амортизирана техника, то това вече не е така. Добрата новина е, че до края на годината очакваме още 3 специализирани машини за БКС“ – каза кметът Каменов и допълни, че е създадена организация за предстоящата зима, като предприятието разполага с 12 снегорина.

 

            В рамките на проверката, Калин Каменов посочи, че общинското предприятие има налични 400 тона сол и 1 тон магнезиев хлорид, а централната пешеходна зона и тротоарите ще бъдат почиствани от над 67 служители на БКС и 10 роторни машини. „На голяма част от спирките на градския транспорт са поставени специални контейнери, в които се съхраняват по 210 килограма сол, като по този начин по-лесно и бързо ще бъдат обработвани площите против заледяване и няма да се изхвърля голямо количество материал“ – добави още кметът на Община Враца.

            Временно изпълняващият длъжността директор на ОП „БКС“ – Борислав Димитров обясни, че от 15 ноември са въведени денонощни дежурства, а четирима диспечери ще приемат сигнали от граждани. „Всяка една машина е с GPS-система за проследяване в реално време. Очакваме превалявания от сняг този уикенд, като вече е създадена организация за обработване на пътните артерии“ – каза още Димитров.

            Във връзка с възпрепятстване на тежкотоварните машини за снегопочистване през 2017-та година, кметът Каменов посочи, че на определени улици са поставени забранителни знаци за паркиране при зимни условия, а нарушителите ще бъдат премествани от репатриращия автомобил. „Апелирам всички жители на общината за толерантност както към служители на БКС, които денонощно ще са на разположение, така и към своите съграждани. Всеки трябва да прояви необходимото гражданско самосъзнание. Когато се налага да се прави масово почистване пред определени междублокови пространства, живущите ще бъдат уведомявани предварително“ – добави Каменов.

            По време на проверката стана ясно, че всички населени места на територията на община Враца имат сключени договори с арендатори, като при необходимост ще бъдат изготвени и споразумения за допълнителна техника.

            Контролът за качеството на почистване на пътната мрежа във Враца ще извършват служители на звено „Инспекторат“. Гражданите могат да подават сигнали на дежурните екипи на ОП „БКС“ на следния телефон: 092/ 64 – 54 – 76.