начало » Новини
21.11.2018
Предложените промени на цените от „Спорт и туризъм“ са само за туристически пакети

Предложените промени на цените от „Спорт и туризъм“ са само за туристически пакети

            Заместник-кметът Петя Долапчиева запозна представителите на медии с предложените, от Общинско предприятие „Спорт и туризъм“, промени на цените на туристически обекти. „В публичното пространство беше публикувана некоректна информация по отношение на новите цени на услуги, предлагани от общинското предприятие. Редно е, когато има проблем, той да бъде дискутиран, а не да се създава изкуствено напрежение сред обществото.“ – каза Петя Долапчиева в началото на срещата.

            На пресконференцията присъства и директорът на ОП „Спорт и туризъм“ – Кирил Кирков, който разясни проекта на докладната-записка до Общинския съвет. „Не е предлагано въвеждането на билети за вход за връх Околчица, „Божия мост“ и скалния манастир. Предлагаме нови цени на услуги само за туристически пакети, включващи групови посещения и тематични беседи от квалифициран екскурзовод. Това по никакъв начин не означава, че гражданите няма да имат достъп до туристическите обекти, както и че ще бъдат принуждавани да ползват отделни пакети.“ – коментира Кирков.

            В рамките на срещата, директорът на общинското предприятие заяви, че в развлекателен парк „Леденика“ ще бъде увеличена цената за вход в пещерата, с 2 лева. „Интересът към природния феномен се повишава с всяка следващата година. Същевременно предлагаме и голям брой услуги за туристите, както и беседа на 5 езика“ – допълни Кирков.

            Предложените промени на цените на къща-музей „Баба Илийца“, връх Околчица, скалният манастир „Св. Иван Пусти“, както и Божият мост се отнасят само за туристически пакети.

            В пакета на къщата-музей „Баба Илийца“ е включен двучасов урок по родолюбие и тематични беседи, като цените за учащи и пенсионери са 4 лева, а за граждани – 5 лева. На останалите туристически обекти също са предвидени ретроспекции и беседи, целящи да запознаят гостите на Враца с историята на съответния обект.

            За пещерата Леденика са предвидени два типа пакети – „Икономичен“, включващ посещение на пещерата и кино прожекция и „Семеен“ – обхващаш вход, кино и атракцион по желание.

            На пресконференцията бе обсъдена и възможността за ползване на атракционното влакче от групи, по предварителна заявка. „Действащите към момента цени за цветните композиции не се променят, предложили сме увеличение само за групи, желаещи да се движат по определен маршрут, с дължина до 30 км.“ – заяви Кирков.

            Предложеният проект за промяна на цените на услуги от ОП „Спорт и туризъм“ е разгледан от комисиите към Общинския съвет, като предстои неговото обсъждане на заседание на местния парламент на 27 ноември /вторник/.