Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
30.01.2019
Ботеви дни 2019 стартират на 24 май с триизмерно лазерно шоу

Ботеви дни 2019 стартират на 24 май с триизмерно лазерно шоу

    За първа година откриването на Ботевите дни във Враца ще започне на 24 май с триизмерно лазерно шоу, посветено на българската писменост и публицистичната дейност на Христо Ботев. Предложението бе направено от кмета Калин Каменов по време на първото заседание на Ботевския организационен комитет.
    „В последните няколко години положихме усилия културната програма да е ориентирана към повече млади хора, за да бъдат възпитани в дух на родолюбие. Тъй като Ботев не е само революционер, но и публицист, предлагам тази година началото на честванията да бъде поставено в Деня на българската просвета и култура – 24 май, като се проведе и  3Д мапинг шоу“- коментира кметът Каменов в началото на срещата.
    Областният управител Малина Николова предложи да се създаде интерактивен продукт, проследяващ историята на Ботевите дни през годините във Враца.
    По време на заседанието директорът на Регионалния исторически музей  Георги Ганецовски заяви готовност институцията да представи изложба със събрани съчинения и произведения на изкуството, посветени на поета революционер  Христо Ботев.

    Гала вечер на лауреатите от Националния конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия бе предложението на директора на Младежкия дом – Георги Врабчев.
    В рамките на първото заседание на Ботевския организационен комитет заместник-кметът Петя Долапчиева инициира преобразяване на изсъхнали дървета в дворове на учебни заведения, по подобие на дървото в близост до площад „Христо Ботев“. Идеята бе възприета от скулптура Милен Василев, който също е част от Ботевския организационен комитет.
     В програмата на Ботеви дни 2019 отново присъстват традиционни инициативи като изложби, конкурси, ботевска работилница, спортни прояви. И тази година ще се проведе шествието на детските и юношеските мажоретни състави, както и инициативата „Със стихове и песни по Ботевата алея – по стъпките на Ботев“.
     Следващото заседание на организационния комитет ще се проведе на 18 февруари, като на него отново ще бъде дискутирана програмата на честванията на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му.

#
# # # #