начало » Новини
11.02.2019
Враца избира Цар на лозята на Трифон Зарезан

Враца избира Цар на лозята на Трифон Зарезан

Община Враца и Регионален исторически музей за поредна година организират честване на народния празник Трифон Зарезан. Отбелязването ще се проведе в двора на Етнографско-възрожденския комплекс „Свети Софроний Врачански” и ще започне в 12:00 ч. Участие в празника ще вземат изпълнители от Народно читалище „Пробуда 1926” от с. Згориград, които ще пресъздадат обичая „Зарязване” и ще изберат новия цар на лозята.

За втора поредна година ще бъде представена и изложба на ритуални пити за празника, приготвени от самодейци на читалищата от Община Враца.

И тази година в рамките на празника се организирани конкурси за бяло и червено вино. Досега над двадесет са майсторите на гроздовия еликсир, които са подали заявка за участие в надпреварата. Желаещите да се включат в състезанието за най-добро вино могат да го направят преди празника.

                   Участие в празничната програма ще вземат танцьорите от ПТС „Хемус” към Община Враца, а песни за виното ще изпълнят певиците от читалището в Згориград с ръководител Любомир Гешковски.