начало » Новини
12.02.2019
Община, БАБХ, зоополиция и ветеринарни клиники с общи мерки за овладяване популацията на бездомните кучета

Община, БАБХ, зоополиция и ветеринарни клиники с общи мерки за овладяване популацията на бездомните кучета

Разяснителни кампании за ползите от кастрацията и чипирането на кучетата, санкции за недобросъвестните стопани и контрол при спазване на закона за ветеринарните дейности са част от мерките, които бяха обсъдени по време на среща в местната администрация.

Работната група бе ръководена от заместник-кмета Мария Попова, която отбеляза като най-сериозен проблем за увеличаването на популацията на бездомните кучета – липсата на отговорност от страна на стопаните. „През настоящата година ще бъде завършен общинският изолатор, с капацитет до 100 кучета, но и той няма да е достатъчен, ако ежедневно ставаме свидетели на изоставени домашни любимци“ – допълни Попова.

В рамките на срещата се обсъди и необходимостта от по-строг контрол върху собствениците на домашни любимци, които разхождат животните извън обособените за това места. За целта ще бъдат осъществявани инспекции от страна на звено „Инспекторат“, местната зоополиция и Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/.

На работната група присъстваха: д-р Йордан Тодоров – старши експерт „Здравеопазване“ в местната администрация, д-р Благовест Рачински от ветеринарна клиника „Анимал 7“, д-р Ива Георгиева – ветеринарна клиника „Гергьовче“, Бойко Йотов и Пламен Панталеев – представители на БАБХ, председателят на СНЦ „Анимал хелп“ – Таня Гигенска. От страна на правоохранителните органи участие взеха – инспектор Милен Дзипалски /зоополиция/ и старши инспектор Детелин Донов – началник група „Охрана и обществен ред.