Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
27.02.2019
Калин Каменов: „Над 10 000 български знамена получиха учениците през последните години за Националния празник“

Калин Каменов: „Над 10 000 български знамена получиха учениците през последните години за Националния празник“

„В навечерието на Националния празник на Република България – 3 март, продължаваме да раздаваме българския трикольор във всяко едно учебно заведение в Община Враца. Това е една патриотична инициатива, която стартирахме с моя екип преди три години. До момента сме раздали над 10 000 знамена.“ - заяви кметът Калин Каменов пред зрелостниците от ППМГ „Акад. Иван Ценов“.

За първа година националния флаг ще получат децата от подготвителните групи на 16 детски градини и учениците от ХІІ клас.  Трибагреникът отново ще бъде подарък за всички първокласници.

„Целта е по-малките ученици да научат повече за националните символи, а абитуриентите да развиват инициативата, независимо къде ще продължат своето висше образование. Скъпи ученици, получавайки трибагреника искам да си припомните, че сте наследници на един велик народ и по-важното, че имаме много поводи да се гордеем, че сме българи. През всичките тези векове сме се съхранили като нация, защото сме били единни. Призовавам Ви в Деня на Освобождението на България – 3 март, да отбележим празника заедно и с родолюбив дух на централния площад „Христо Ботев“. Тези от Вас, които нямат възможност да се включат в честванията, могат да развеят гордо знамето от своето жилище“ – призова дванадесетокласниците  Калин Каменов.

Трикольорът беше раздаден още на учениците от XII класове  в училищата  СУ „Христо Ботев“ , ПЕГ „Йоан Екзарх“, Спортно училище „Св. Климент Охридски“ и ПТГ „Н. Й. Вапцаров“.

 

В рамките на срещите пред учениците беше прожектиран и филм за бележития врачанин и фабрикант Мито Орозов, с автори Христо Илиев и Петко Тодоров.

 „Днес освен, че всеки от Вас ще получи българското знаме, ще имате възможността да се запознаете с живота и делото на един от най-известните и световнопризнатите врачани – Мито Орозов. Преди година поставихме началото на инициатива за увековечаване делата на едни от най-успелите ни съграждани. Вече е изграден паметник на скулптора Андрей Николов, предстои изграждането на монумент и на режисьора Людмил Кирков, както и на фабриканта – Мито Орозов“ – коментира Калин Каменов пред учениците на СУ „Христо Ботев“.

Общественикът Христо Илиев подари копие от филма на всички училища. В родолюбивата инициатива на Община Враца се включиха още заместник-председателят на Общинския съвет – Владимир Христов и общинският съветник Марияна Петкова.

 

С думите: „Да живее България!“ завърши срещата между кмета Калин Каменов и зрелостници от училищата: „Никола Войводов“, „Козма Тричков“, „Васил Кънчов“, „Отец Паисий“ и ПГТР, които се събраха в Градската концертна зала, получиха своето българско знаме и присъстваха на прожекцията на биографичния късометражен филм за Мито Орозов.

#
# # # #