начало » Новини
11.03.2019
Отбелязахме 280 години от рождението на Св. Софроний Врачански

Отбелязахме 280 години от рождението на Св. Софроний Врачански

            С поетична композиция за „небесния покровител“ на града беше открита празничната програма, в чест на 280-та годишнина от рождението на Свети Софроний Врачански. На събитието присъства и кметът Калин Каменов, който призова присъстващите да бъдат пример за своите съграждани и да работят за развитието на Враца. „Отбелязваме 280 години от раждането на един велик българин, направил всичко възможно да имаме език, писменост и култура. Днес от нас се изисква да ги съхраним. Уважаеми съграждани, всеки от нас трябва да бъде пример за останалите, но не пред телевизора, а с ежедневните си действия. Само така ще бъдем достойни наследници на нашия небесен покровител. Бъдете добри в делата и мислите си! Честит празник!“ – допълни кметът Калин Каменов.

            Честването на годишнината продължи с молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.

            В знак на признателност пред паметника на Свети Софроний Врачански бяха поднесени венци и цветя.

            На събитието присъстваха още заместник областният управител Мирослав Комитски, директорът на училището, носещо името на светеца – Антоанета Сиракова, директорът на регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, общественици, учители, ученици и граждани.

            Отбелязването на 280-та годишнина от рождението на светеца, както и 110-та годишнина от създаването на НУ „Св. Софроний Врачански“ ще продължи с празничен концерт, в Драматично-кукления театър, в 17:30 часа.