начало » Новини
11.03.2019
Враца е домакин на обучение по пилотен проект на министерство на туризма

Враца е домакин на обучение по пилотен проект на министерство на туризма

Експерти от министерство на туризма, хотелиери и ресторантьори от Враца участват в съвместно обучение по проекта Единна система за туристическа информация /ЕСТИ/. Домакин на срещата е Община Враца, тъй като местната администрация е сред петте общини в страната, в които проектът стартира пилотно.

В рамките на обучението ще бъдат представени основните възможности на софтуера. Лектор на срещата е Мая Никовска – директор дирекция в министерство на туризма.

Централен администратор на ЕСТИ е Министерството на туризма. Системата ще свърже в реално време и по защитени канали информационните регистри на хотелите с Министерството на туризма, НАП, МВР, общините.

До 1 октомври 2019 г. се предвижда гратисен период, през който в ЕСТИ следва да постъпи информация за всяко място за настаняване в страната. Системата вече е разработена на високо технологично ниво, тя ще помогне да се увеличат приходите от нощувките и допълнително ще гарантира сигурността на туристите. Чрез нея ще се отразява истинският брой настанени в туристическата база и реализираните от тях нощувки. Системата ще оптимизира събираемостта на постъпленията от туристическата дейност.